Закон і Бізнес


До кодексу по роз’яснення

Мін’юст розтлумачив, що таке «презумпція правомірності»


Адміністративне право, №21 (1008) 21.05—27.05.2011
2909

Зважаючи на від¬сутність нормативного акта, в якому давалося б визначення терміна «презумп¬ція правомірності», Мін’юст розтлумачив його значення на прикладі положень податкового і цивільного законодавства.


Роз’яснюючи, що таке презумпція правомірності, Мін’юст у своєму листі від 6.04.2011 послався на тлумачення, наведене в науково-практичному коментарі до Податкового кодексу (під загальною редакцією Миколи Азарова), повідомляє портал ligazakon.ua.
Так, презумпція правомірності рішень платника податків, про яку йде мова в пп.4.1.4 ПК, означає, що в разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів допускають не¬однозначне (множинне) трактування прав і обов’язків платників податків або органів контролю, уна¬слідок чого є можливість ухвалення рішення на користь як платника податків, так і органу контролю, рішення ухвалюється на користь платника. Втім, до «податкової реформи» таке положення було прямо закріплене в законодавстві.
Що ж до поняття «презумпція правомірності» в цивільному законодавстві, то воно закріплене в ст.204 ЦК, згідно з якою операція є правомірною, якщо її недійсність прямо не встановлена законом або якщо вона не визнана судом недійсною. Презумпція правомірності операції означає, що треті особи, зокрема державні органи, не можуть нехтувати правами й обов’язками, що виникли в учасників такої операції, а тому не повинні порушувати дані права і перешкоджати виконанню вказаних обов’язків. Ця презумпція може бути спростована через нікчем¬ність операції або визнання її недійсною в судовому порядку (оспорювана операція).