Закон і Бізнес


Плювати при затриманні

Поліцейським дозволили брати аналіз ДНК при перевірці підозрюваних


№24 (1114) 15.06—21.06.2013
2823

Верховний суд США вирішив, що поліція має право брати аналіз ДНК у ході звичайної перевірки затриманих. Таким чином, залишаться чинними закони федерального уряду і 28 штатів, які дозволять таку практику, проти якої виступає багато правозахисних організацій.


П’ятьма голосами проти чотирьох суд підтримав відповідний закон штату Меріленд і скасував рішення Верхов­ного суду штату, який визнав цей акт неконституційним.

Так, залишаться чинними закони федерального уряду і 28 штатів, які дозволяють таку практику, проти якої виступає багато правозахисних організацій.

Рішення Верховного суду США було ухвалене, незважаючи на серйозні розбіжності між суддями. Так, суддя-консерватор Антонін Скаліа заявив, що таке рішення порушує Четверту поправку до конституції, яка забороняє обшукувати затриманих громадян, пі­дозрюваних у скоєнні злочину, якщо немає впевненості в тому, що докази буде знайдено.

«Завдяки нинішньому рішенню ваше ДНК можна буде взяти й ввести в національну базу даних, якщо ви колись були заарештовані, правомірно чи ні, причому з будь-якого приводу», — сказав А.Скаліа. Разом з ним проти рішення виступили ліберальні судді Рут Бадер Гінсбург, Соня Сотомайор й Олена Каган.

Законники, котрі проголосували за рішення, вважають, що аналіз ДНК дає унікальну можливість розкрити тяжкі злочини, а сучасні технології дозволяють проводити його мінімально інвазивними методами, наприклад просто взявши в затриманого зразок слини. Суддя Ентоні Кеннеді уточнив, що рішення суду спрямоване на те, щоб перевіряти підозрюваних у серйозних правопорушеннях.