Закон і Бізнес


Єдність, народжена в дискусії

Відеосемінари допомагають уникати неоднакового застосування закону


№23 (1113) 08.06—14.06.2013
2795

Відсутність практики застосування положень нового Кримінального процесуального кодексу не дозволяє Вищому спецiалiзованому суду з розгляду цивiльних i кримiнальних справ охопити весь спектр проблем. Задля недопущення неправильного та неоднакового застосування процесуального закону у ВСС проведено семінар для служителів Феміди апеляційних та місцевих судів, під час якого було обговорено загальний порядок провадження в суді першої інстанції.


Під час робочого засідання, проведеного в режимі відеоконференції, судді ВСС обговорили з колегами порядок здійснення підготовчого судового провадження відповідно до КПК й деякі питання порядку провадження в суді першої інстанції відповідно до норм кодексу.

Як повідомив заступник голови ВСС Станіслав Міщенко, у ВСС ще до набрання чинності новим КПК було розроблено 2 інформаційні листи щодо цього питання. «Зрозуміло, що їх підготовка здійснювалася лише на основі системного тлумачення норм процесуального закону та моделювання можливих ситуацій. Через відсутність судової практики застосування положень нового КПК ми не мали змоги повною мірою охопити весь той спектр питань, які виникають нині. Саме на недопущення неправильного та неоднакового застосування процесуального закону й спрямований цей захід», —зазначив С.Міщенко.

Голова ВСС Андрій Солодков у свою чергу закликав колег висловити думки щодо форми та доцільності проведення таких засідань. Служителі Феміди апеляційних судів загалом відзначили ефективність спілкування в режимі відеоконференції, наголосивши на важливості оперативного обговорення проблемних моментів. Водночас, за їхніми словами, відеоконференції мають відбуватись у формі дискусій, щоб судді як ВСС, так і апеляційних судів мали змогу висловити свою позицію щодо спірних питань застосування законодавства, на основі чого й буде напрацьовано єдиний підхід.

А.Солодков також підкреслив важливість двостороннього спілкування з метою забезпечення однакового застосування положень КПК: «Слід комплексно підходити до вирішення проблем. Під час таких заходів важлива думка і суддів ВСС, і суддів апеляційної інстанції».

Оскільки під час відеоконференції учасники обговорили тільки частину питань, що надійшли від апеляційних та місцевих судів напередодні, було вирішено продовжити роботу над зазначеною темою на наступній зустрічі.