Закон і Бізнес


НБУ обмежив розрахунки готівкою сумою 150000 грн


07.06.2013 16:11
14571

Гранична сума готівки, якою проводиться розрахунок між підприємствами протягом одного дня складає 10000 гривень, готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством за товари, роботи, послуги не повинні перевищувати 150 000 гривень.


Відповідну постанову про встановлення з 1 вересня 2013 граничної суми готівкових розрахунків було прийнято Правлінням Національного банку України від 6 червня 2013 р., передає ЮРЛИГА.

Згідно з вимогами зазначеної постанови гранична сума готівкових протягом одного дня між підприємствами (підприємцями) становить 10000 гривень, готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150 000 гривень. Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 000 гривень.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 150 000 гривень, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та / або перерахування коштів на поточні рахунки, в тому числі на депозит нотаріуса, на окремий поточний рахунок в національній валюті.

Також Правлінням НБУ затверджено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Цими змінами визначено, що якщо готівкові платежі між підприємствами (підприємцями) та / або між підприємствами (підприємцями) і фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно в безготівковій формі через банки або небанківські фінансові установи, які у встановленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Рішення Правління НБУ, прийняті 6 червня 2013, набирають чинності відповідно до законодавства України після їх державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.