Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 23 (1113). Анонс публікацій


07.06.2013 12:59
2909

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 23 (1113). 8 - 14 червня 2013 р.


Інтерв'ю

Черговий ХІ з’їзд суддів не лише став важливою подією в житті суддівської спільноти, але й вирішив низку важливих питань у сфері суддівського самоврядування, зокрема стану фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, забезпечення незалежності судової влади, посилення правових гарантій статусу суддів. Делегати найвищого органу суддівського самоврядування обрали новий склад Ради суддів України. Очолив її Василь ОНОПЕНКО. Нову посаду він обіймає з лютого цього року — відтоді ж повністю заглибився в роботу РСУ. Над чим нині працює рада, що вже змінилося в її житті й що планується? Про все це читайте в ексклюзивному інтерв’ю «ЗіБ».

Судова влада: кадри, фінанси, рішення

Серйозну й кропітку роботу над проектами кількох постанов, що тривала майже 2 роки, завершено: на засіданні пленум ВГС розглянув та прийняв 5 документів, що стосуються, серед іншого, практики розгляду земельних спорів, позовної давності, визнання правочинів недійсними й оренди майна. При підготовці проектів ураховано відповідні правові позиції Верховного Суду, зміни до законодавства, роз’яснення науковців та «потреби» судової практики. Втім, без дискусій й різних думок таки не обійшлося… Детальніше про засідання пленуму ВГС читайте в матеріалі ЮЛІЇ САХАРОВОЇ «За засідання — п’ятірка».

Критична ситуація з виплатою зарплат суддям знову не давала спокою членам Ради суддів загальних судів. Чому так склалось і як вирішити проблему? Відповіді на ці запитання члени ради шукали разом з представниками Державної судової адміністрації. Також немало уваги РСЗС приділила спілкуванню з кандидатами на адмінпосади. Питанням, які розглянула рада суддів загальних судів на минулому засіданні, присвячена стаття ЛІЛІЇ КУРІННОЇ «Судді — без мільярда».

Конституционный Суд не только признал не соответствующими акту высшей юридической силы положения закона, которые ограничили размер ежемесячного пожизненного денежного содержания законников, но и прямо указал на возможность получения всех средств, которых недосчитались судьи в отставке. В судебном порядке. Подробнее о решении КС – в материале АЛЕКСЕЯ ПИСАРЕВА «Гарантии обратного действия».

У серпні цього року повноваження Ради суддів адміністративних судів, обраної 3 роки тому, закінчуються. Тому перед «адміністративниками» стоїть завдання — сформувати нову раду. Не виключено, що до її складу увійдуть «старі» представники РСАС. Про плани «адміністративників» розповідає МАРИНА ЗАКАБЛУК у статті «На конференцію збирайсь!»

У конкурсі на зайняття двох вакантних посад в Апеляційному суді м.Києва перемогли володарі мантії, які служать Феміді 5—6 років. А серед претендентів були й ті, хто здійснює правосуддя майже чверть століття. Про те, хто отримав право перейти на роботу до столичної апеляції, читайте в статті МАРИНИ ЗАКАБЛУК «Молодим у нас дорога всюди».

Адвокатура 

На черговому засіданні Ради адвокатів України обговорення відразу кількох питань викликало бурхливу реакцію в залі. Найбільше сперечалися з приводу затвердження положення про організацію проходження стажування і порядку допуску до практики іноземних адвокатів, а також про те, чи потрібний РАУ комітет з питань етики. У результаті при раді з’явилося п’ять комітетів. Крім уже згаданого, це комітети з розвитку міжнародної співпраці, з питань професійного розвитку, зі взаємодії з правоохоронними й державними органами та зі взаємодії з КДКА. Затвердили на з’їзді й перелік документів, необхідних іноземним захисникам, щоб працювати в Україні, а також визначилися з програмою стажування і порядком його проходження.Про те, які саме питання викликали найпалкіші дискусії на засіданні РАУ, читайте в матеріалі «Обговорення захисту».

Ось уже більш ніж півроку Україна живе за новим Кримінальним процесуальним кодексом. Прокурори, слідчі, адвокати поступово опановують новий правовий інструментарій, освоюють нові процедури. Те, що в перші дні сприймалось як щось чужорідне, поступово стає звичним. Партнер АТ AVER LEX Віталій СЕРДЮК — один з тих, кому доводиться мати справу з КПК щодня. Невипадково свого часу він очолював робочу групу з реформування кримінального судочинства, створену Асоціацією правників України. Чи стало йому тепер легко працювати? Які новели КПК виявилися вдалими, а які все ще вимагають шліфування? Про це В.Сердюк розповів У інтерв’ю «ЗіБ».

Минуло лише півроку з часу затвердження нових Правил адвокатської етики, а в співтоваристві українських правників уже назріває конфлікт, пов’язаний з їх трактуванням. Каменем спотикання стали соціальні мережі, точніше — поведінка в них захисників. Чи варто карати адвокатів за ненормативну лексику на їх сторінках у Facebook або в «ВКонтакті»? Рада адвокатів України не залишилася осторонь цієї проблеми і створила спеціальний комітет, діяльність якого буде спрямована на вирішення питань, пов’язаних із етичними стандартами професії. Про погляди адвокатів на це питання, а також рішення РАУ, читайте в статті «Заради міцного слівця».

Законодавчі ініціативи

Ось уже тиждень у ЗМІ обговорюються чергові посягання МВС на приватне життя людини. Цього разу у відомстві підготували законопроект, згідно з яким операторів телекомунікацій можуть зобов’язати купувати обладнання для проведення оперативних заходів на каналах зв’язку. Тепер почнуть стежити за всіма? Відповідь на це питання шукав  юрист ВАЛЕНТИН БОГУНОВ у матеріалі «Це бізнес, нічого особистого».

На Конституційний Суд можуть чекати зміни. Відповідні законопроекти вже збирають потрібні висновки в парламентських комітетах. Автори документів переконані: настав час «переформатувати» роботу єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні. Детальніше про ці законодавчі ініціативи читайте в матеріалі ЮЛІЇ ГАЙДІНОЇ «Упорядкування повноважень».


Нагадаємо, що свіжий номер газети ви можете придбати у кіосках Союздруку чи безпосередньо в редакції видання, а PDF-версію газети – у бібліотеці друкованої періодики Press Point.