Закон і Бізнес


До освіти — через погрози

Кочівники відповідатимуть за прогули дітей згідно із законом


№23 (1113) 08.06—14.06.2013
2916

Суддя міста Лімерик Мері Ларкін покарала великими штрафами й видала ордер на арешт батьків, чада яких не відвідували школи.


Служитель Феміди обгрунтувала своє рішення тим, що згідно із ст.42 конституції країни батьки зобов’язані забезпечити отримання дітьми повної середньої освіти, повідомляє національне видання «Айріш ікземінер». При цьому вона відмовилася брати до уваги те, що всі шість сімей, обвинувачених у порушенні, є ірландськими кочівниками.

Найжорсткіше рішення — видання ордеру на арешт — було винесено щодо батьків, 12-річна дочка яких за минулий навчальний рік з’явилася в школі всього 27 разів, і то після того, як на минулому слуханні суддя погрозила санкціями, якщо дитина не почне відвідувати навчальний заклад. Вчителі забили на сполох, коли школярка просто пропустила I півріччя. Решта сімей поки що відбулися штрафом у розмірі €2600.

Звичайно, захист намагався заперечити, що сім’ї не займаються освітою дітей, тому що часто кочують по довколишній Шотландії, проте суддя була непохитною. М.Ларкін відзначила, що для таких випадків існують спеціально розроблені програми самостійного домашнього навчання. «Якщо батьки отримують державну допомогу на дітей, то вони повинні бути готові подумати й про те, як їх виховувати й давати їм освіту, — заявила суддя. — Просто неймовірно. Мені доводиться погрожувати людям штрафами й тюрмою, щоб змусити їх віддати дітей до школи».

У ході слухань представник освітнього співтовариства графства Лімерик Бернадетт Каллен повідомила суду, що в початкових школах регіону вже діє спеціально розроблена для ірландських кочівників програма, яка повинна допомогти освоїти їм хоча б базові навики письма й арифметики. Вона відзначила, що ініціатива в жодному випадку не є проявом сегрегації, а надає дітям кочівників додаткову допомогу для освоєння англійської й математики — тих предметів, з якими в них виникають основні проблеми. «Жити стає набагато простіше, якщо ви умієте читати й рахувати, незалежно від того, до якої етнічної групи ви належите», — підсумувала М.Ларкін.