Закон і Бізнес


У Мукачевому тривае боротьба між законом і беззаконням


Влада і закон, №17 (641) 24.04—30.04.2004
2280

У неділю в Мукачевому обирали мера і били депутатів. Увесь наступний тиждень парламент з’ясовував для себе: хто бив і хто має відповідати за безлад, що коївся і продовжує коїтися в невеличкому райцентрі на Закарпатті. Якась «таємнича» третя сила у вигляді молодиків у шкірянках, «з явними ознаками належності до криміналітету», як висловився один з депутатів, чинила вдень, а особливо вночі після виборів таке, що не можна навіть уявити в місті, де всі правоохоронні органи були поставлені на ноги.


У неділю в Мукачевому обирали мера і били депутатів. Увесь наступний тиждень парламент з’ясовував для себе: хто бив і хто має відповідати за безлад, що коївся і продовжує коїтися в невеличкому райцентрі на Закарпатті. Якась «таємнича» третя сила у вигляді молодиків у шкірянках, «з явними ознаками належності до криміналітету», як висловився один з депутатів, чинила вдень, а особливо вночі після виборів таке, що не можна навіть уявити в місті, де всі правоохоронні органи були поставлені на ноги.

Депутати від БЮТ, СПУ та «Нашої України» закинули правоохоронцям звинувачення в навмисній бездіяльності та потуранні злочинцям. Доповіді міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя, голови СБУ Ігора Смешка та Генерального прокурора Геннадія Васильєва навряд чи задовольнили депутатів, тому не вгамували пристрастей.

Водночас міжнародні організації та спостерігачі також висловили своє негативне ставлення щодо процесів, які відбувалися навколо виборів у Мукачевому.

Два переможці

20 квітня на ранковому засіданні Верховної Ради народний депутат Сергій Соболєв від імені фракцій «Наша Україна» та БЮТ оголосив заяву з приводу подій 18—19 квітня в Мукачевому.

«Нашій Україні» разом із представниками інших демократичних сил все ж таки вдалося проконтролювати виборчий процес. Дільничні комісії змогли завершити підрахунок голосів у присутності спостерігачів, у тому числі міжнародних. Протоколи були збережені від знищення бандитами. І сьогодні ці документи є незаперечними доказами перемоги Віктора Балоги — кандидата від «Нашої України», свідченням фальсифікацій результатів з боку влади, — наголосив С.Соболєв у виступі. За нього віддали голоси 19385 виборців, його суперник — кандидат від влади —
отримав майже на 5,5 тис. голосів менше».

«Щоб приховати свій програш, поразку, влада кинула на розгроми виборчих дільниць організовані злочинні угруповання. Дільничним комісіям, спостерігачам, народним депутатам довелося відбивати напади кримінальних банд, скоєні за явного потурання правоохоронних органів. Народного депутата, лікаря-нейрохірурга зі світовим ім’ям Миколу Поліщука було побито прямо на дільниці. Сп’янілі від безкарності штурмовики били ногами по обличчю літню людину. Кримінальне залякування, масові погроми і побиття людей — це фашистські засоби захоплення влади», — заявив С.Соболєв.

Він також повідомив про те, що народні депутати Роман Безсмертний, Юрій Павленко, Петро Олійник, Тарас Стецьків були жорстоко побиті співробітниками МВС за те, що вимагали прозорого підрахунку голосів.

Боротьба за бюлетені

На виборах найцікавіше розпочалося ввечері, коли близько 23-ї години народні депутати попросили голову Закарпатської обласної ради Миколу Андруся зв’язатись з начальником УМВС України в Закарпатській області паном Варцабою, щоб той дав команду посилити охорону приміщення, де зберігаються виборчі бюлетені та протоколи дільничних виборчих комісій. Самі ж народні депутати опломбували приміщення.

Близько пів на дванадцяту народні депутати покинули приміщення мерії, залишивши охорону кабінету з бюлетенями на правоохоронців. Десь о дванадцятій годині міліціонерам зателефонували, і вони спішно покинули другий поверх міськвиконкому, де розташовується кабінет із протоколами та бюлетенями. За свідченням цивільного чергового другої приймальні Степана Левандовського, близько 00.15 до приймальні ввірвались два молодики в цивільному. Один почав бити пана Степана, а інший, порвавши телефонні дроти, теж долучився до побиття чоловіка. За словами С.Левандовського, ще двоє осіб кинулися до приміщення, де тримались виборчі бюлетені та протоколи дільничних комісій, виламали двері режимно-таємної служби міськвиконкому, понищили меблі, викрали протоколи та бюлетені і зникли в невідомому напрямку.

Іван Іванчо, коментуючи викрадення невідомими виборчих бюлетенів та протоколів дільничних виборчих комісій Мукачевого, зазначив, що «бандити після того, як пов’язали і побили сторожа, відключили сигналізацію в кімнаті для таємного зберігання документів, розтрощили меблі та викрали бюлетені з протоколами. Причому хапали їх просто пачками, розсипаючи по дорозі і не піднімаючи з долівки, бо поспішали».

Заяви і справи

Народний депутат Юрій Павленко направив до Генерального прокурора Геннадія Васильєва заяву, в якій просить «притягнути до кримінальної відповідальності працівників міліції спецпідрозділу «Беркут», які 19 квітня, приблизно о 4.30, у Мукачевому, перевищуючи свої повноваження та порушуючи вимоги закону про статус народного депутата, в приміщенні територіальної виборчої комісії під час здійснення громадської діяльності, яка виражалась у спостереженні за виборами мукачівського міського голови, грубо порушили конституційні права, застосувавши фізичне насильство за допомогою гумових кийків, металевих щитів та інших предметів, чим спричинили тілесні ушкодження, фізичний біль та страждання».

«Відповідно до законодавства, будь-які заходи, що обмежують права і свободи народного депутата, допускаються лише в разі, коли Верховною Радою було дано згоду на притягнення депутата до кримінальної відповідальності. Працівники міліції, ігноруючи вимоги чинного законодавства, застосували заходи фізичного примусу, що є явним перевищенням владних повноважень. Своїми діями вони принижували мою честь передусім, як народного депутата, за що чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність», — ідеться в заяві народного депутата.

Ю.Павленко просить Генпрокуратуру «порушити стосовно осіб, винних у порушеннях законодавства, кримінальні справи».

Юрій Павленко, Петро Олійник та Микола Поліщук пройшли в Києві судово-медичну експертизу, яка засвідчила наявність у них тілесних ушкоджень. «На місці події зараз працює слідча група, про результати поки що невідомо. О 9.30 приїхав прокурор, хоча відомо про інцидент стало о четвертій ранку».

Після «бійки»

Віце-спікер Олександр Зінченко, який очолив спеціальну слідчу парламентську комісію щодо подій у Мукачевому та виїжджав на місце подій, наголосив на новітніх технологіях фальсифікацій, а також зауважив, що місцевого самоврядування в Мукачевому немає, як і немає жодного протоколу та бюлетеня з виборів. Загалом він назвав ситуацію в місті критичною, оскільки порушення закону були на всіх етапах виборчого процесу та тривають зараз. А на сам виборчий процес, за його словами, впливали кримінальні структури.

Голова СБУ Ігор Смешко поінформував депутатів, що СБУ справді мала інформацію про можливі протиправні дії, про що неодноразово попереджала МВС. Але водночас він наголосив, що спецслужба не повинна втручатися в політику. І хоча СБУ має інформацію щодо членів кримінальних угруповань, які діяли під час виборів у Мукачевому, він, пославшись на таємницю слідства, не став називати конкретних прізвищ.

Своєю чергою, Генпрокурор Геннадій Васильєв поінформував про порушення кількох кримінальних справ стосовно подій у Мукачевому. Щоправда, як зауважив Генпрокурор, власне до 18 квітня заяв про зловживання, фальсифікацію чи інші порушення виборчого законодавства не надходило ні до правоохоронних органів, ні до територіальної чи дільничних виборчих комісій.

Найбільше емоцій у залі викликав виступ міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя, який повторив версію правоохоронців, що начебто в ніч з 18 на 19 квітня в приміщенні міськради Мукачевого 4 невідомих накинулися на правоохоронців і почали їх бити. Водночас він повідомив, що надійшло 7 заяв, 4 з яких стосуються хуліганських дій, зокрема побиття народного депутата Поліщука, і пообіцяв до першотравневих свят повідомити Генпрокуратуру про результати розслідування цих фактів. Матеріали інших трьох заяв про перешкоджання здійсненню виборчих прав МВС передало за підслідністю до Генпрокуратури.

Резонанс із продовженням

Події в Мукачевому також привернули увагу міжнародних спостерігачів та політиків. З одного боку, висловлюються побоювання, що події навколо виборів мукачівського мера можуть повторитись і на президентських виборах. Висловили своє занепокоєння порушеннями під час виборів також і посли, зокрема США та Канади.

Але, незважаючи на пристальну увагу правоохоронців, безлад у Мукачевому тривав. Так, 22 квітня народний депутат Роман Зварич на ранковому засіданні Верховної Ради повідомив, що в Мукачевому тривають та загострюються злочинні процеси. «Учора ввечері, близько 20.30, двісті озброєних молодиків узяли у заручники 4 народних депутатів, тримаючи їх у міській раді Мукачевого. Наші колеги не могли вийти із приміщення міськради. Міліція сприяла безчинствам, а не намагалася навести порядок. Про це є конкретні свідчення», — сказав він.

З огляду на це, а також на заклик лідера «Нашої України» Віктора Ющенка, який заявив, що «сьогодні в Мукачевому відбувається боротьба між законом і беззаконням», депутати з третьої спроби включили до порядку денного питання щодо Мукачевого. Було проголосовано постанову, якою Генпрокуратурі, СБУ та МВС доручено забезпечити організацію, вивчення та встановлення всіх обставин, що супроводжували вибори в Мукачевому. Про результати ці відомства мають відзвітувати парламенту.

Натомість постанова, що закликала Президента звільнити з посади главу його адміністрації, не добрала 2 голосів.

Далі буде?