Закон і Бізнес


«Стрес-тест» атома

ЄС закликає сусідів перевірити АЕС


Україна і світ, №14 (1001) 02.04—08.04.2011
2605

У світлі подій в Японії Європейський Союз закликає своїх сусідів провести «стрес-тести» на АЕС та посилити заходи безпеки. Це стосується, зокрема, й України, яка у квітні відзначатиме 25-ті роковини Чорнобильської катастрофи.


Висновки незалежних експертів будуть направлені до Єврокомісії та Європейської групи регулювання ядерної безпеки. «На ядерних реакторах, які не відповідають критеріям, необхідно буде посилити заходи безпеки або закрити їх», — заявив іспанський прем’єр-міністр Хосе-Луїс-Родрігес Сапатеро.
У заяві лідери країн — членів ЄС закликали держави світу провести подібні перевірки. «Звісно, ми поважаємо суверенне право наших сусідів, але гадаємо, що ці питання передбачають глобальну відповідальність», — підкреслив президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу, який у квітні має відвідати Київ у зв’язку з відзначенням роковин Чорнобильської аварії.
Організації із захисту довкілля засуджують плани України подовжити строк експлуатації 12 реакторів з 30 до 45 років та побудувати 20 нових. За словами деяких експертів, ЄС, намагаючись посилити енергетичну безпеку, підтримує цей напрямок за рахунок послідовних інвестицій в українські лінії електропередач через Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейську політику сусід¬ства.

Ендрю ВІЛЛІС, EUobserver