Закон і Бізнес


Колишніх не буває

Суддям у відставці повертають повноваження


№22 (1112) 01.06—07.06.2013
МАРИНА БОЙКО
2935

Вища кваліфікаційна комісія суддів припинила відставку двох володарів мантій. Ще двох суддів у відставці вона рекомендувала обрати на посади безстроково.


Законник, у якого стаж роботи суддею не менше 20 років, має право піти у відставку. Багато володарів мантій так і вчиняють. Проте через певний час деякі з них повертаються, аби знову служити Феміді.

Так, 29 травня ВККС припинила відставку Андрія Медведєва. У грудні 2010 р. він був звільнений Верховною Радою з посади судді Апеляційного суду Луганської області. Однак вирішив повернутися до здійснення правосуддя: звернувся до ВККС із заявою, а 9 квітня цього року комісія рекомендувала його на обрання безстроково до тієї ж установи. 16 травня постановою ВР його було обрано на посаду судді.

Також з відставки «вийшов» і Микола Пляс, який працював у Апеляційному суді Херсонської області. У квітні 2011-го він поставив хрест на служінні Феміді, а через два роки (постановою ВР від 16.05.2013 його було обрано безстроково) повернувся в суддівське крісло.

Відповідно до закону «Про судо­устрій і статус суддів» ВККС припиняє відставку володаря мантії, якщо того повторно обрали на посаду судді. Таким законникам припиняється виплата щомісячного грошового утримання, яке було нараховане у зв’язку з відставкою.

Ще 2 служителів Феміди у відставці отримали рекомендації для обрання безстроково: Віктор Заїка — до Апеляційного суду Хмельницької області, а Сергій Лунін — до Апеляційного суду Чернівецької області. Нагадаємо, що у 2009—2011 рр. С.Лунін очолював Апеляційний суд АР Крим, а восени 2011-го написав заяву про відставку.