Закон і Бізнес


Економічна співпраця

В ЄС кажуть, що про ЗВТ з Києвом домовляться цього року


Україна і світ, №8 (995) 19.02—25.02.2011
2670


Керівник підрозділу Генерального департаменту з питань торгівлі Європейської комісії, керівник переговорної групи від Європейської комісії з питань створення зони вільної торгівлі з Україною Філіпп Куїссон упевнений, що Київ і Брюссель підпишуть угоду про створення вільної економічної зони вже в поточному році.

«Я переконаний, що ми можемо підписати підсумкову угоду цього року», — сказав Ф.Куїссон. За його словами, після цього відбуватиметься процес ратифі¬кації виконання всіх необхід¬них вимог і «десь у 2013 році ця угода вже зможе вступити в силу».
Ф.Куїссон спрогнозував, що в Україні буде перехідний період, аби уві¬йти в повноцінне членство в ЗВТ, і відзначив, що процес втілення угоди в життя триватиме 5—7—10 років. «Україна вже через 10 років буде повністю інтегрована в європейську економіку, як Швейцарія чи Норвегія», — сказав він.
Ще одна організація кличе Київ у свої ряди — це Митний союз Білорусі, Казахстану і Росії. Відповідальний секретар МС Сергій Глазьєв порадив Україні не боятися вступу в організацію, оскільки це обіцяє їй чималі вигоди.
«Ми хочемо, щоб наші українські партнери уважніше придивилися до досвіду роботи Митного союзу, аби розвіялися деякі фобії», — пояснив С.Глазьєв. На його думку, однією з фобій України є переконання, що «Росія комусь щось нав’язує». Відповідальний секретар МС відзначив, що всі рішення в організації ухвалюються спільно, і в її учасників розбіжностей у поглядах небагато. Крім того, кожна країна має право вето.
Інша фобія, на його думку, полягає в тому, що Україна переконана: членство в МС обмежує національний суверенітет. «Система заборон і противаг влаштована таким чином, що національний суверенітет жодним чином не обмежується, а наявність великого поля спільних інтересів дозволяє нам досягати конкурентних переваг і ви¬робляти спільну стратегію розвитку», — заявив С.Глазьєв.
Третя проблема, за його словами, пов’язана із СОТ: вважається, якщо Україна — член СОТ, то вона не може створювати інтеграційне об’єднання з державами, які не є членами СОТ. За словами С.Глазьєва, така позиція нав’язується Україні з Женеви, Брюсселя і Вашингтона. «Уважний аналіз правил СОТ показує, що тут жодних перешкод немає. Це питання переговорів, які можуть тривати досить довго. СОТ вітає Митний союз і ніяк не розглядає ситуацію, коли хтось усередині СОТ, а хтось — зовні», — сказав відповідальний секретар МС.
За його словами, прийнято вважати, що участь Києва в євроінтеграційних процесах у рамках ЄвроАзЕС може привести до погіршення відносин з Євросоюзом. «Росія веде не менш масштабний, багатоформатний, складний, глибокий переговорний процес з ЄС», — підкреслив С.Глазьєв.
«Кінцевою метою цього процесу є створення зони вільної торгівлі від Атлантики до Тихого океану», — відзначив він, додавши, що Росія зацікавлена в тому, «аби відносини з нашим головним партнером будувалися оптимальним чином, щоб було менше бар’єрів».


 
Марина ШМАЮН,
 РІА «Новости»

Думки експертів

Що вигідніше для України — вступ до Митного союзу чи входження в зону вільної торгівлі?

Володимир КОРНІЛОВ:
— Я переконаний: є держави, які входять у кілька десятків по¬дібних зон одночасно, тож протиставляти якісь зони і митні союзи не варто. Я вважаю, що Україна може інтегруватися в усі структури, якщо їхні правила не суперечать одне одному.

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ:
— В тактичному плані вступ до Митного союзу буде більш виграшним, ніж зона вільної торгівлі з Європою. Але в стратегічному плані інтеграція з ЄС дозволить долучитися до великого ринку, зокрема сільськогосподарської продукції. Варто звернути увагу і на те, як зближуватимуться Європа з Росією. Через певний стратегічний момент питання може втратити сенс, оскільки може виникнути єдиний митний простір Європи і Росії. На мою думку, нині краще вступити до Митного союзу.

Записала Ірина ЧЕРВ’ЯК