Закон і Бізнес


Материнське право

Батьки вирішуватимуть, чи можна всиновлювати їхню дитину


Законотворчість, №8 (995) 19.02—25.02.2011
2919

Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про усиновлення дітей (переглянуту). Відповідно до договору для всиновлення потрібна буде згода батьків дитини.


За конвенцією, згода матері на усиновлення її дитини є дійсною, коли її надано в передбачений законом час після наро¬дження дитини, але не менше, ніж через 6 тижнів, або, якщо не встановлено такого строку, у час, який, на думку компетентного органу, дає можливість організму матері достатньо відновитися від наслідків, пов’язаних з пологами.
Конвенцією передбачається можливість усиновлювати однією особою. Водночас ст.212 Сімейного кодексу забороняється всиновлення українських дітей іноземцями, котрі не перебувають у шлюбі. Різниця у віці між усиновлювачем і дитиною має становити відповідно до положень конвенції принаймні 16 років, тоді як ст.211 СК встановлює таку різницю в 15 років.
Також установлено можливість держави — учасниці конвенції приймати положення, які є більш сприятливими для усиновленої дитини. Тобто, якщо українське законодавство міститиме норми, які відрізняються від положень конвенції, але є кращими для дитини, то не йтиметься про порушення чи неузгодженість із нормами зазначеного міжнародного документа.
Європейську конвенцію про усиновлення дітей (переглянуту) ратифіковано із застереженнями, відповідно до яких в Україні не дозволяється усиновлювати дитину двом особам різної статі, які перебувають у зареєстрованому партнерстві, але не в шлюбі.