Закон і Бізнес


За крок від «кастингу»

Нардепи попередньо підтримали скорочення кількості суддів ВС


Законотворчість, №8 (995) 19.02—25.02.2011
2748

Верховній Раді прийняли за основу неоднозначний законопроект, яким пропонується розширити повноваження Верховного Суду, проте водночас скоротити його штат. На неприпустимість примусових скорочень у ВС указали парламентські юристи. Тому цілком можливо, що до другого читання проект зазнає змін.


Проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення роботи Верховного Суду України)» (№7447) пропонується розширити процесуальні пов¬новаження ВС та перелік підстав для перегляду ним справ. Зокрема, ВС має отримати право переглядати рішення судів касаційної інстанції не тільки в разі неправильного застосування матеріального права, а й у випадку порушення ¬окремих процесуальних норм.
Крім цього, передбачається надання Пленуму ВС за наслідками перегляду рішень касаційних судів у конкретних справах права узагальнювати судову практику та давати роз’яснення.
Також ініціатор новацій Дмитро Притика пропонував уточнити положення законодавства з метою визначення порядку подальшого розгляду справ, які накопичились у ВС.
Водночас проект роз¬критикували у ВС, адже згідно з ним суддів у цьому органі має залишитися тільки 20. Відповідно до змін перевагу надаватимуть тим законникам, які мають безперервний стаж роботи на посаді судді ВС,  науковий ступінь, учене звання і значні за обсягом публікації науково-практичного змісту. При цьому визначати, хто має залишитись у ВС, повинна Вища кваліфікаційна комісія.
Якщо за результатами розгляду ВККС дійде ви¬сновку, що окремі представники Суду не відповідають цим критеріям, проектом пропонується їх перевести (за згодою) до інших судів. Якщо ж служитель Феміди відмовляється від переведення, він підлягає звільненню з ви¬платою вихідної допомоги.
«Влаштовувати «кастинг» — це ганьба не тільки для України, а й для всієї Європи. Якщо буде прийнято такий закон, то судді ВС на це посміховище не підуть», — заявив у ефірі одного з телеканалів Голова ВС Василь Онопенко.
На неправомірність таких змін звернули увагу і в головному науково-експерт¬ному управлінні ВР. «За¬значені положення законопроекту, на наш погляд, суперечать положенням Конституції. Зокрема, ч.5 ст.126 Основного Закону закріплено вичерпний перелік підстав для звільнення судді з посади <...>. Отже, положення проекту щодо порядку «скорочення» чисельності суддів ВС є неконституційними», — наголосили експерти.
До того ж, зазначають фахівці, не всі критерії, за якими ВККС має відібрати суддів ВС, є обгрунтованими. Так, проектом передбачено обов’язкову наявність у служителя Феміди наукового ступеня, вченого звання та значних за обсягом публікацій науково-практичного змісту. Проте на сьогодні у складі ВС відсутня необхідна кількість суддів, які відповідали б одночасно всім названим критеріям. Отже, в разі прийняття проекту підібрати необхідну кількість суддів ВС буде неможливо. Тим більше, за¬значають у науково-експертному управлінні, незрозуміло, які саме обсяги публікацій слід уважати значними та за яким критерієм визначати їх науково-практичний зміст.
Виступаючи в парламенті під час розгляду проекту, В.Онопенко висловив сподівання, що пропозицію про примусове звільнення суддів ВС нардепи не підтримають. Крім того, він зазначив, що при ухваленні цього документа парламент має скасувати інститут допуску скарг до ВС через вищі спеціалізовані суди, що сьогодні є штучною перешкодою в доступі громадян до вітчизняного правосуддя.

Владислав ШОКУН