Закон і Бізнес


Вулиці Люксембургу звільнять від агресивних жебраків


Милостиню в Люксембурзі все ж таки просити можна, але не скрізь, і тільки вночі.

15.02.2024 17:13
1039

У столиці Великого герцогства Люксембург більше не можна безкарно просити милостиню. Критики стверджують, що спірна заборона не є ані гуманною, ані навіть законною.


Такий захід з очищення вулиць від жебраків схвалили у міській раді Люксембургу ще в березні 2023 року, але попередній глава МВС не дозволяв національній поліції забезпечити його дотримання, пише «Закон і Бізнес» із посиланням на Euronews.

Спірний закон було прийнято у місті, де проживає понад 114 тис. людина, незважаючи на нерозуміння та критику з боку правозахисників та працівників благодійних організацій.

Санкції для жебраків активно проштовхував нещодавно призначений очільник МВС Леон Глоден. Його попередниця Таня Боффердінг люто виступала проти.

На своєму сайті міська влада пишуть, що новий закон було прийнято у зв’язку з «зростанням числа жебраків, зокрема, у складі агресивно налаштованих організованих банд». Мета заборони, що декларується, — «забезпечити благополуччя місцевих жителів і відвідувачів і захистити місцевий бізнес».

Заборона поширюється лише на певні райони столиці — торгові вулиці, громадські площі, паркування та сквери — від 7 ранку до 10 вечора. Згідно з новим законодавством, ті, хто просить милостиню, можуть бути оштрафовані на суму від 25 до 250 євро, а якщо платити нічим, їх можуть відправити на кілька днів до в’язниці.

За словами Л.Глодена, заборона спрямована проти «агресивного організованого жебракування», тоді як бідні та безпритульні, як і раніше, зможуть отримувати допомогу від соціальних служб та звертатися до нічних притулків.

Ініціатива правих зустріла запеклий опір з боку благодійних організацій, правозахисників та лівих партій Люксембургу, які назвали новий закон «нелюдським» та поставили під сумнів його конституційність.

Раніше у Люксембурзі навіть відбулися вуличні акції протесту проти таких аходів.

Еuronews