Закон і Бізнес


Строки давності для кримінальної відповідальності чиновників подовжать


22.04.2013 17:53
2077

У разі скоєння злочину особою, яка займає посаду, що надає їй недоторканність від кримінального переслідування, перебіг давності пропонується відтермінувати та відновити після того, як особу буде звільнено з посади або позбавлено недоторканності.


Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення доповнень до Кримінального кодексу України щодо особливостей обчислення строків давності за злочини, вчинені деякими особами, уповноваженими на виконання функцій держави (реєстр. №2650).

Законопроектом пропонується доповнити статтю 49 "Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності" КК частинами 6 та 7, передбачивши зупинення перебігу давності у випадку обрання або призначення особи на посаду, яка відповідно до Конституції України надає їй недоторканність від кримінального переслідування. За цих умов перебіг давності пропонується відтермінувати та відновити або після того як особа було позбавлена недоторканності, або після того, як вона перестає обіймати відповідну посаду.

Проектом також передбачається встановити, що у випадку вчинення особою злочину під час перебування на посаді, яка надає їй недоторканність від кримінального переслідування, перебіг давності розпочинається або з моменту, коли особа була позбавлена недоторканності, або з моменту, коли вона перестає обіймати відповідну посаду.

Члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту сприятиме вдосконаленню правового регулювання притягнення до кримінальної відповідальності у випадку обрання або призначення особи на посаду, яка відповідно до Конституції України надає їй недоторканність від кримінального переслідування.