Закон і Бізнес


Колізії правосвідомості

Громадяни вміють боротися за свої інтереси, проте не завжди виконують рішення КС


№16 (1106) 21.04—27.04.2013
3321

Голова Конституційного Суду Анатолій Головін ознайомив учасників міжнародної конференції в Словацькій Республіці з конституційними повноваженнями та особливостями чинності актів КС на території України й розповів про вплив рішень Суду на процес правового регулювання. Доповідач також наголосив на необхідності планомірної та цілеспрямованої роботи для підвищення рівня правосвідомості суспільства.


А.Головін узяв участь у міжнародній конференції «Статус конституційних судів та їх вплив на правовий порядок держави». Очільник КС виступив з доповіддю «Вплив рішень Конституційного Суду України на правовий порядок у державі в аспекті захисту конституційних прав і свобод». Він наголосив на актуальності дискусії на цю тему, оскільки в понятті «правовий порядок» тісно переплітаються аспекти правового й морально-етичного характеру, інтереси держави й окремих членів суспільства.

Голова КС звернув увагу учасників конференції на окремі положення Конституції України. Зокрема, він наголосив, що згідно з Основним Законом, одним з обов’язків Української держави є забезпечення прав і свобод людини та громадянина. «Для реалізації цього винятково важливого загальнодержавного завдання Конституція фактично передбачає створення комплексного державного механізму захисту прав і свобод, важливою складовою якого є Конституційний Суд», — відзначив А.Головін, підкресливши, що основним завданням єдиного органу конституційної юрисдикції є гарантування верховенства Конституції на всій території держави.

Очільник суду детально проаналізував конституційні повноваження та особливості чинності актів КС на території України, вплив його рішень на процес правового регулювання в державі, торкнувся деяких доктринальних позицій Суду тощо. Зауважено, що прийняттю рішень КС часто передує з’ясування загальноправових принципів, конкретних прав людини в міжнародному праві та у відповідній судовій практиці. Зокрема, КС багаторазово посилався на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Загальної декларації прав людини, міжнародних пактів про громадянські та політичні права, про соціальні, економічні та культурні права, інших актів міжнародного права, актів європейських інституцій, практику Європейського суду з прав людини.

Крім того, А.Головін констатував, що в останні роки істотно зріс розгляд по суті конституційних звернень громадян, і, відповідно, кількість ухвалених рішень у таких справах суттєво зросла.

«Це свідчить про прагнення громадян України не тільки знати свої конституційні права та свободи, а й використовувати всі ефективні засоби боротьби за ці права, включаючи механізм конституційної юстиції», — підкреслив голова Суду. Однак зауважив, що рішення КС не завжди виконуються. Це, на його думку, свідчить про низький рівень правової культури в державі й суспільстві. «Для вирішення цієї проблеми необхідна планомірна цілеспрямована робота з підвищення рівня правосвідомості суспільства, формування в громадян поваги до Конституції та законів», — резюмував А.Головін.

Учасники конференції обговорили також тематичні доповіді щодо статусу конституційних судів, їх повноважень, особливостей конституційного судочинства, формування судового конституціоналізму тощо.

Після завершення наукових дискусій відбулися святкові заходи з нагоди ювілею Конституційного суду Словаччини за участі найвищих посадових осіб республіки. А.Головін узяв участь у церемонії офіційного відкриття нової зали засідань цього суду.

У ході візиту очільник КС також провів низку робочих зустрічей та переговорів зі своїми зарубіжними колегами, під час яких сторони обговорили питання вдосконалення захисту прав і свобод людини та громадянина органами конституційної юрисдикції, актуальні теми подальшого науково-практичного співробітництва конституціоналістів на міжнародному рівні.