Закон і Бізнес


Замість штрафу — усміхніться

У Англії інспектор дорожнього руху «карав» порушників, пропонуючи сфотографуватися з ним


№15 (1105) 13.04—19.04.2013
3396

Упродовж більш ніж двох років інспектор Стівен Джарвіс пропонував порушникам правил паркування, щоб не платити штраф, сфотографуватися з ним, за що згодом був звільнений з роботи. Втім, за час патрулювання 35-річний чоловік устиг зробити 200 фото, які він хоче використати при написанні книги.


Інспектор зібрав колекцію знімків, патрулюючи вулиці міст Брайтон і Хоув. На фотографіях, зроблених С.Джарвісом, приголомшені несподіваною пропозицією, але при цьому всміхнені порушники з штрафними талонами в руках. «Коли я підходив і повідомляв їх, що вони порушили правила паркування, хтось намагався відбутися жартами, деякі жінки лаялися або починали плакати. Я знаю, що на моїх колег навіть кидалися з кулаками, але мене Бог милував. Інші інспектори просто виписують талон і йдуть. А я знайшов інший вихід з ситуації», — розповідає С.Джарвіс.

Таким чином інспектор пропонував автомобілістам анулювати штраф, зберігши їх гаманець цілим і неушкодженим. «Покарання» фотографуванням діяло позитивно на порушників. «Після цього в людей ніби камінь з душі спадав, вони вмить розслаблялися. Причому це були представники різних професій — лікарі, будівельники, та хто завгодно», — відверто розповідає колишній інспектор.

Утім, начальство С.Джарвіса не зрозуміло — його звільнили. «Вони ви­кликали мене на килим і сказали, що я не можу використовувати для цього службовий фотоапарат, — ділиться чоловік. — Я сказав, що не буду, і став використовувати особистий». Фотографії С.Джарвіс показував колегам, багато хто вважав їх смішними й радив написати книгу про це.

У компанії основною причиною його звільнення називають зовсім не фото. Говорять, що були й інші моменти, коли він поводився не так, як личить інспекторові дорожнього руху.

Також колишнє начальство С.Джарвіса категорично проти того, щоб він використовував у книзі фотографії, зроблені ним при виконанні службових обов’язків. «Фотографії були зроблені в робочий час, а значить, вони є власністю компанії», — наполягає екс-керівництво інспектора.

У свою чергу С.Джарвіс вважає таку претензію неправомірною. «Це мої фотографії, я зробив їх особистим фотоапаратом. Я все одно напишу книгу, і вони не зможуть перешкодити мені, зокрема не зможуть заборонити використовувати ці знімки», — рішуче заявив чоловік.

 

ВАСИЛЬ БОРИСОВ, FederalPost