Закон і Бізнес


Секонд-хенд та інші ідеї подарунків на Різдво у ФРН


Близькі будуть раді будь-якому подарункові під ялинкою, якщо він зроблений від щирого серця

16.12.2022 13:35
Марина Борисова, DW
2591

Німецьке суспільство рік у рік стає дедалі екологічніше свідомим. Цей тренд проявляється у виборі подарунків для близьких.


З часів Реформації, початок якої відносять до 1517 року, Різдво в Німеччині нерозривно пов’язане з традицією дарувати подарунки, пише «Закон і Бізнес» з посиланням на DW.

За п'ять століть, звичайно, традиції дуже змінилися. Комерціалізація торкнулася і це світле свято. Подарунків побільшало. В результаті щорічно за кілька тижнів до Різдва споживчі настрої дуже пожвавлювалися, а роздрібна торгівля встановлювала один рекорд за іншим.

Однак у 2022 році енергетична криза гальмує споживчі настрої та підштовхує німців до пошуку нових ідей, ніж порадувати своїх близьких. Як результат, все більше людей готові купувати подарунки в сегменті секонд-хенду.

Результати соціологічного опитування показали, що все більше німців готові дарувати підтримані речі. Як повідомляє німецьке Об'єднання роздрібної торгівлі (Handelsverband Deutschland), 40% опитаних жителів Німеччини підтримують ідею купівлі речей, що були у вживанні. Найбільше бажаючих купити та подарувати такий подарунок — у віковій групі від 25 до 44 років: кожен другий заявив про свою готовність.

Дарувати підтримані речі у Німеччині стали не лише цього року і не лише через енергетичну кризу. Тренд позначився вже останніми роками, і пов'язаний він із бажанням дбайливо ставитися до ресурсів. Екологічно свідомих людей у Німеччині стає дедалі більше. Учасники опитування, яке HDE проводило за кілька тижнів до Різдва, зазначили, що головними причинами вибору на користь подарунка із секонд-хенду є турбота про екологію та нижчі ціни.

Що купують німці як подарунок на Різдво? Книги, светри, прикраси для інтер'єру, іграшки для дітей... А вибираючи подарунок із підтриманих речей, споживачі віддають перевагу ідеям для дому, аксесуарам, побутовій техніці.

При цьому багато опитаних заявили, що поки що все ще не можуть собі уявити, що куплять річ, яка була у використанні, як подарунок на Різдво. Адже побоюються, що такий подарунок не принесе багато радощів тому, хто його отримає.

Втім, можна скористатися й іншими альтернативами, які дають змогу дотримуватися тренду обдуманого споживання. Таку можливість надають, наприклад, артотеки, які видають напрокат витвори мистецтва. У Ганновері річний абонемент у такій артотеці коштуватиме 32 євро.

Зовсім не обов’язково інвестувати гроші, щоб зробити найдорожчий подарунок. Спільна прогулянка, похід до музею, бесіда без переривання на мобільний телефон — такі прості речі можуть стати справжнім подарунком на Різдво чи Новий рік.

DW