Закон і Бізнес


Порозумітися з кодексом

Впровадження положень КПК сприяє реалізації демократичних засад


№14 (1104) 06.04—12.04.2013
2931

Неоднакове застосування норм Кримінального процесуального кодексу негативно впливає на здійснення правосуддя. Як уникнути такої неоднозначності та що робити з іншими проблемами реалізації окремих норм кодексу, обговорювали на семінарі, організованому для суддів-викладачів.


Учасники заходу, серед яких були судді, представники правоохоронних органів, навчальних закладів України та експерти міжнародних інституцій, звернули особливу увагу на гострі питання реалізації окремих норм кодексу та можливості їх вирішення, а також на практику впровадження аналогічних процедур у країнах Європи та США.

Виконувач обов’язків голови Вищого спецiалiзованого суду з розгляду цивiльних i кримiнальних справ Станіслав Міщенко наголосив на фундаментальному значенні КПК у реформуванні кримінальної юстиції, адже впровадження його положень сприяє реалізації демок­ратичних засад кримінального процесу. Водночас, підкреслив він, неоднакове застосування норм кодексу може стати на заваді довгоочікуваним результатам. Тож з метою ефективного освоєння новел КПК, зазначив С.Міщенко, ВСС вживає усіх необхідних заходів. Це й надання методичної допомоги судам нижчого рівня, й інформаційні листи з відповідними роз’ясненнями, й проведення тематичних семінарів, круглих столів, відеоконференцій.

До активної участі в процесі впровадження положень КПК С.Міщенко закликав не лише представників судо­вої системи, вітчизняних фахівців, практиків та науковців, а й міжнародних експертів, подякувавши їм за вже надану підтримку.

Під час робочих сесій більш детально обговорювалося питання досудового розслідування, застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Крім того, учасники семінару розглянули практичні аспекти проведення слідчих (розшукових) дій, правові підстави та роль суду в наданні дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, обставини, що враховуються при укладенні угод про визнання винуватості та про примирення. Відбулося також вивчення й аналіз загальних положень судового розгляду, особливостей досудового розслідування, зокрема діяльності прокурорів, питань, що стосуються оскарження судових рішень.