Закон і Бізнес


По велодоріжці в абайї

Мусульманкам дозволили кататися на двоколісному транспорті


Для жінок Саудівської Аравії їзда на велосипеді — цілий ритуал: кататися дозволено в спеціально відведених місцях, у супроводі чоловіка й в абайї.

№14 (1104) 06.04—12.04.2013
3969

Влада Саудівської Аравії 1 квітня оголосила, що відтепер місцевим мешканкам можна їздити на велосипедах і мотоциклах, що раніше суворо заборонялось.


Утім, є все ж таки певні обмеження. Жінки, які побажають скористатися дозволом влади, повинні будуть дотримуватися кількох умов, повідомляє Ассошіейтед Пресс.

По-перше, катання дозволене тільки в спеціально відведених для цього місцях (у парках, на велодоріжках). По-друге, жінку на велосипеді повинен супроводжувати її чоловік або близький родич чоловічої статі, здатний допомогти їй у разі падіння. Крім того, забороняється носіння спортивного одягу: жінки повинні бути вдягнені в абайю — традиційне арабське довге плаття з рукавами.

Наголошується, що «для уникнення недозволених інцидентів» представниці прекрасної статі не повинні кататися поблизу місць, де часто збираються чоловіки.

Стежити за тим, аби всіх цих обмежень дотримувалися, доручено релігійній поліції, що діє в країні, яка виявляє й карає тих, хто порушує норми ісламської моралі.

Нагадаємо: в Саудівській Аравії жінки істотно обмежені в правах у порівнянні з чоловіками й досі сприймаються як люди другого сорту, щодо яких діють численні обмеження й заборони. Крім іншого, вони не мають права самостійно виїжджати за кордон і керувати автомобілем.

Лише у 2011 р. жінки отримали право брати участь у виборах муніципальних органів влади, що раніше було прерогативою чоловіків. Сподіватимемося, що влада Саудівської Аравії не пожартувала, оголосивши своє рішення.