Закон і Бізнес


Світова інфляція: де вона буде найвищою — економісти


На Шрі Ланці невдоволення зростанням цін на бензин, продукти та електроенергію призвело до штурму президентського палацу.

17.10.2022 17:31
2707

Економісти в різних країнах світу очікують на дуже високі показники глобальної інфляції в найближчі роки. За підсумками 2022 року ціни на товари та послуги в усьому світі можуть зрости на 9,5%.


Такого висновку дійшли автори опитування Economic Experts Survey серед макроекономістів із понад 100 країн світу, повідомляє «Закон і Бізнес» з посиланням на DW.

Таке опитування щокварталу проводять Мюнхенський інститут економічних досліджень ifo та Інститут швейцарської економічної політики у Люцерні.

Прогнози інфляції на 2022 рік порівняно з другим кварталом знову значно зросли — на 1,8 процентних пункти. Тим самим прогнозований економістами показник інфляції на 6,7 процентного пункту вищий за середній показник глобальної інфляції за останні 10 років за даними Світового банку.

У наступні роки темпи інфляції залишатимуться високими, впевнені опитані економісти. 2023 року цей показник, на їхню думку, може становити 7,5%, а 2026-го —5,0%.

Ці цифри є медіаною середніх очікуваних показників інфляції окремих країн. Цей метод застосовується через високі регіональні відмінності очікуваних темпів інфляції, тобто в окремих країнах і регіонах, як передбачається, вони будуть значно вищими, ніж в іншому світі.

Зокрема, у Східній Африці учасники опитування прогнозують цього року майже 60%-у інфляцію. Вкрай високі темпи інфляції очікуються також у Південній Америці та Західній Азії (по 30%), а також у Східній Європі (19%).

Тим часом у Західній Європі цей показник може становити лише 7,3%, у Північній Америці — 7,2%, у Південно-Східній Азії — 5,6%.

В опитуванні брали участь 1687 економістів із 129 країн світу.

DW