Закон і Бізнес


Судді ЄС вимагають не давати Польщі грошей заради незалежності колег


Бажання влади Польщі тримати у вузді верховних суддів може коштувати дуже дорого.

29.08.2022 14:07
2185

Євросоюз не повинен виділяти Польщі багатомільярдний транш, оскільки вона обмежує незалежність судової влади у країні, вважають європейські судді.


Чотири провідні європейські асоціації суддів подали позов до Суду ЄС у Люксембурзі з вимогою відкликати рішення Брюсселя про надання Польщі фінансової допомоги, повідомляє «Закон і Бізнес» із посиланням на DW.

Йдеться про допомогу у розмірі 35,4 млрд євро, яку Євросоюз мав намір надати Польщі для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу ще у 2021 році. Однак через скандальну судову реформу в Польщі Єврокомісія, а потім і міністри фінансів країн ЄС схвалили надання цих коштів із затримкою — лише в червні поточного року.

Як повідомляв «ЗіБ», натомість уряд у Варшаві взяв на себе зобов’язання щодо незалежності судової влади. Однак, на думку асоціацій суддів, вимоги, які висунули Польщі, «нижчі за ті, що необхідні для забезпечення ефективного захисту незалежності суддів та судової влади».

У червні цього року президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про судову реформу, відповідно до яких було ліквідовано дисциплінарну палату Верховного суду країни. Це була одна з умов надання Польщі зазначеної суми.

Проте закон передбачає створення замість дисциплінарної палати іншого органу — Професійної палати відповідальності, 11 членів якої призначаються президентом. Критики визнали реформу поверховою.

Раніше Суд ЄС зобов’язав Польщу негайно зупинити дію норм щодо дисциплінарної палати. У жовтні 2021 року Суд наклав на Польщу штраф у розмірі 1 млн євро на день до виконання рішення про ліквідацію такої структури.

DW