Закон і Бізнес


Над спадщиною подумають


№12 (1102) 23.03—29.03.2013
МАЙЯ БАЙРАК
3056

Законопроект стосовно внесення змін до деяких актів щодо оформлення спадщини Комітет ВР з питань правової політики обговорює не вперше. Після нещодавнього засідання стало зрозуміло, що над документом ще доведеться попрацювати.


У порядку денному засідання 20 березня два проекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини» (№0985), до якого надійшли пропозиції Президента, та «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація» (№1257) авторства Миколи Томенка.

На важливості першого члени парламентського підрозділу неодноразово наголошували, проте рішення щодо нього з певних причин відкладалось. І цього разу доповідач — народний депутат Віктор Швець — запропонував рекомендувати ВР повернути документ на доопрацювання. Мовляв, тема — важлива, а тому потребує детального вивчення. Колеги підтримали цю пропозицію.

Потреби в доопрацюванні законопроекту М.Томенка члени комітету не виявили. Парламентар пропонує з ст.277 ЦК вилучити п.3, в якому зазначається: «Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного».

У своєму поясненні автор посилається на те, що законодавство України не містить поняття «негативна інформація» та не окреслює фактичних ознак, які вказують на негативність відомостей. А отже, вважає М.Томенко, маємо нонсенс: фактично будь-яка негативна інформація розглядається судом як недостовірна.

У висновках головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради зазначається, що проект закону містить певні недоліки, але може бути прийнятий за основу з подальшим урахуванням висловлених зауважень та пропозицій. Таким чином, Комітет з питань правової політики вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу.