Закон і Бізнес


Хто не годує — працює!


.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
2516

Невиправдано жорсткі заборони для праці жінок не дозволяють їм реалізувати свій економічний потенціал. Зокрема, працювати у шкідливих умовах, уночі, а також раніше виходити на роботу після пологів.


Так Уряд пояснив свій проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників» (№6392). 

Перший віце-прем’єр Юлія Свириденко, яка підписала супровідні документи, вважає, що у ХХІ сторіччі жінка, яка має дитину до 3-х років, повинна мати право працювати у нічний час, надурочно або їхати у відрядження. Бо, як з’ясувала чиновниця в Інтернеті, годувати дитину доцільно максимум до 1,5 року. Натомість діючий Кодекс законі про працю надає особливі гарантії для праці жінок, які мають дітей до 3-х років. А це, на її думку, — гендерний стереотип, що потребує перегляду, аби забезпечити жінці «повноцінну реалізацію права на працю».

Тому відповідні «радянські рудименти» пропонується прибрати із КЗпП, залишивши обмеження на задучення до робіт у шкідливих умовах, нічний час, понаднормово та у вихідні тільки для вагітних жінок або тих, хто «вигодовує дитини віком до 1,5 року». Тобто знімаються існуючі обмеження залучати до таких робіт жінок, які мають дітей до 3-х років.

Точніше, перший віце-прем’єр залишає їм право не погодитися на таку роботу. Але роботодавцеві не складе труднощів вигадати таку альтернативу відмови працівниці, яка для неї буде апріорі неприйнятною, як-от зменшення премії чи мінімальне підвищенгня окладу. Саме тому в КЗпП й існує така норма, яка захищає насамперед жінку як мати дитини, а не обмежує її як працівника з кар’єрними амбіціями.

Привертає увагу й юридично-знущальне формулювання, що змусить жінку, яка має дитину до 1,5 роки, якщо підходити буквально, доводити факт наявності молока для вигодовування, аби відмовитися від понаднормової роботи чи нічної зміни. 

Та й прогнозні очікування прийняття проекту дещо дивують. Адже Ю.Свириденко очікує, що «соціальний захист вагітних жінок та матерів-годувальниць підвищить їх лояльне відношення до роботодавця». 

Натомість не важко передбачити, що надалі Уряд спробує скоротити до 1,5 роки й соціальну відпустку для жінок, які мають дитину до 3-х років. Під тим самим приводом як «подолання гендерних стереотипів».