Закон і Бізнес


Вмовляйте і отримуйте!


.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
2983

Влада вважає, що населення в країні настільки неосвічене, що легковірно сприймає негативну інформацію про наслідки щеплень. Тож пропонує різні стимули для підвищення відсотка вакцінованих.


Один із них передбачає проект «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (№6333). Він визначає відповідальних за інформування про профілактичні щеплення.

Зокрема, сімейний лікар має поінформувати пацієнта про «ефективність та безпечність профілактичних щеплень, механізм їх дії, медичні протипоказання, можливі побічні реакції, наслідки відмови». І якщо він виявиться красномовним та переконливим, то одноразово отримає «до 300% посадового окладу з урахуванням обов’язкових доплат та надбавок».

Який показник щеплених на ділянці буде вважатися прийнятним, визначить Кабінет Міністрів. Вочевидь, він встановить і межу цього «до». Водночас проект містить й протилежну умову, зобов’язуючи лікаря дотримуватися принципу «достовірності, повноти, точності та доступності інформації, професійності та неупередженості» щодо інформації про щеплення.

До речі, для отримання чергового кредиту МВФ зобов’язав Уряд до кінця цього року вакцинувати проти коронавірусу щонайменше 17 млн українців.