Закон і Бізнес


Поразка гіганта


№46 (1552) 13.11—19.11.2021
2445

Американський гігант Google програв у європейському суді знакову справу проти Євросоюзу. Тепер йому світить не лише величезний штраф, а й цунамі нових претензій.


Європейський суд загальної юрисдикції, другий в ієрархії судів ЄС, відхилив доводи Google і залишив у силі штраф на 2,4 млрд євро, який антимонопольне відомство Єврокомісії виписало йому в 2017 році за придушення конкуренції. ЄС не сподобалося, що Google просував власний шопінговий агрегатор у пошукових результатах, пише Бі-Бі-Сі.

Рішення обіцяє серйозні проблеми не лише Goolge, а й іншим американським техгігантам — від Apple до Meta, раніше відомої як Facebook. Натомість підбадьорить Маргрет Вестагер, яка вже багато років очолює вендету ЄС у ранзі єврокомісара, відповідального за конкуренцію, але вперше здобула таку значну перемогу. Тільки проти Google у М.Вестагер ще дві судові спори про мільярдні штрафи, включаючи рекордний у 4,2 млрд за придушення конкуренції з використанням операційної системи Android.

Торік вона програла податкову суперечку проти Apple на 13 млрд. Цього разу йшлося не про те, як американські компанії мінімізують податки, а про те, як вони поводяться з даними користувачів та конкурентами. Це — основа бізнесу інтернет-гігантів, і тому нове рішення обіцяє їм серйозний головний біль у Європі, на ринку, де проживають майже півмільярда потенційних клієнтів з доходом значно вищим за середній на планеті.