Закон і Бізнес


«Холостий» список

Києву доведеться запропонувати інших кандидатів до ЄСПЛ, бо до запропонованих є претензії


.

№40 (1546) 02.10—08.10.2021
2681

Україна ризикує залишитися без свого представника в Європейському суді з прав людини. Адже Парламентська асамблея Ради Європи відхилила подані Києвом кандидатури на посаду судді ЄСПЛ.


Інформацію про таке рішення поширила «ЄП». Раніше Комітет ПАРЄ з відбору суддів до ЄСПЛ рекомендував асамблеї відхилити подані Україною кандидатури на цю посаду через те, що не всі вони відповідають необхідним критеріям, та попросити Україну підготувати новий список. Тепер українській владі треба проводити новий конкурс.

Раніше, у травні, конкурсна комісія провела співбесіди з кандидатами, які були допущені до участі у конкурсі та взяли участь у тестуванні щодо визначення рівня володіння офіційними мовами Ради Європи.

За результатами на посаду судді ЄСПЛ були рекомендовані Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян. Саме цей список кандидатів було надіслано до Міністерства закордонних справ та подано до Ради Європи.

Повідомляється, що серед обраних кандидатів у переліку тих, хто має пройти за своїм резюме, присутні М.Гнатовський та Г.Нуріджанян. О.Мережко до нього не увійшов.

Нагадаємо, що кожна країна, яка ратифікувала Конвенцію про захист прав людини, має право бути представлена у складі Суду. Наразі цю посаду обіймає Ганна Юдківська, яка була затверджена ПАРЄ у липні 2010 року. За цей час вона була віце-президентом однієї із секцій Суду, а потім й її головою.