Закон і Бізнес


Трансляція без поваги


№13 (1519) 27.03—02.04.2021
4810

У журналістів подекуди виникають конфлікти під час судових процесів щодо їх участі та можливості проводити зйомку без дозволу суду. Втім, так само трапляється, що саме прицілом камери одна із сторін намагається якось вплинути на суд.


Ірина Адаменко з Бобринецького районного суду Кіровоградської області розглядала справу щодо поновлення на роботі та стягнення заробітної плати та моральної шкоди за позовом проти Веселівської та Кетрисанівської сільських рад. 

За інформацією І.Адаменко, суд призначив засідання без виклику сторін, оскільки це дозволяє законодавство. Проте на засідання все ж завітали чоловіки, один з яких представився журналістом. Разом з адвокатом позивача вони вийшли в прямий ефір на сторінці у «Фейсбуку» прямо із зали засідання. 

Виявилося, що трансляцію чоловіки вели в зневажливій формі. Коментували засідання фразами типу «суддя боїться виходити на камеру», «суддя трошки не розуміє законодавство», «ми наступного разу дідуся з собою візьмемо сюди, ні, пару торпед сюди направимо; чи судді є що приховувати?».

На думку судді, така дискредитація в мережі є «непрямим утручанням», яке можна розцінити як тиск. Про це володарка мантії і повідомила Вищу раду правосуддя (№1256/0/6-21).

Утім, ВРП не знайшла підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, зокрема, і за цим повідомленням (рішення №762/0/15-21).