Закон і Бізнес


Куратори з ВСС задоволені професіоналізмом кримських суддів


27.02.2013 13:58
Мар’яна Павловська
2221

Судді-куратори Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Галина Юровська та Валентина Сімоненко провели робочу зустріч із суддями судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. Зокрема, вони роз’яснили позиції ВСС у спірних питаннях, пов’язаних із застосуванням земельного законодавства, правом власності та в інших складних випадках.


У формі діалогу

Під час зустрічі куратори ВСС зазначили, що статистичні дані роботи судових палат у цивільних справах Апеляційного суду АРК свідчать про позитивні тенденції.

«У цьому році, незважаючи на збільшення кількості оскаржених рішень, у відсотковому плані зменшилася кількість відмінених рішень. Ця тенденція радує. До того ж судді перестали припускатися помилок у простих справах» — розповіла В.Сімоненко. Однак вона відзначила, що є й певні проблеми, які полягають у неправильному трактуванні деяких норм законодавства.

Зустріч проходила у формі діалогу. Судді касаційної інстанції дали вичерпні відповіді на всі запитання, які найбільше турбували представників суддівського корпусу апеляційного суду. Зокрема, законники цікавилися думкою представників ВСС щодо конкретних правових випадків. Деякі питання викликали жваві дискусії, у яких судді відстоювали свою точку зору щодо того чи іншого правового аспекту. Загалом судді проаналізували допущені помилки, обмінялися конструктивними думками та зробили відповідні висновки.

Поради на всі випадки

Судді-куратори роз’яснили позиції ВСС у спірних питаннях, пов’язаних із застосуванням земельного законодавства, правом власності, спадковим правом, договірними правовідносинами та справами, що виникають з кредитних спорів, а також проаналізували процесуальні помилки, внаслідок яких скасовуються рішення.

Г.Юровська зазначила, що зустріч із суддями судової палати у цивільних справах апеляційного суду була конструктивна саме в аспекті постійної зміни законодавства та судової практики. У зв’язку із цим, на її думку, важливо виробити єдину практику застосування закону, правильності кваліфікації правовідносини та застосування норм матеріального права. «Зрештою, чим могли ми намагалися допомогти суддям апеляційної інстанції у розгляді складних справ», — зауважила суддя.

В.Сімоненко акцентувала увагу на питаннях щодо самочинного будівництва, визнання прав на нього, його знесення, захисту прав інших осіб. У свою чергу Г.Юровська закликала суддів апеляційної інстанції читати рішення пленуму ВСС, які хоча й носять рекомендаційний характер, проте скеровують діяльність відповідних судів у русло правильного застосування норм матеріального та процесуального права. Це, на її думку, стосується й рішень Верховного Суду, адже в подальшому допоможе уникнути помилок та покращити якість здійснення правосуддя.

Крим — для досвідчених

В цілому судді-куратори з ВСС задоволені роботою та професійним рівнем суддів судових палат у цивільних справах Апеляційного суду АРК та місцевих загальних судів автономії.

«Крим — є складним регіоном з точки зору категорії справ та їх складності. З одного боку, судді автономії розглядають справи підвищеної складності, а з іншого це сприяє підвищенню їх кваліфікаційного рівня та професіоналізму», — розповіла В.Сімоненко. Вона зауважила, що у зв’язку з цим якість рішень кримських суддів та їх професіоналізм подекуди є кращими ніж в інших регіонах.

Своїми враженнями поділилася суддя судової палати у цивільних справах Апеляційного суду АРК із багаторічним досвідом роботи Марина Кірюхіна, яка переконана, що важливість подібних зустрічей полягає в обміні досвідом та думками. За її словами, куратори провели семінар на високому рівні, адже судді отримали вичерпні відповіді на всі запитання.

«Після почутого стала зрозуміла позиція ВСС та ВС особливо з найбільш актуальних сьогодні питань щодо кредитних правовідносин, самочинного будівництва, земельного законодавства тощо. Були висвітлені такі моменти, з якими ми досі не мали справ, проте повинні їх знати. Варто зазначити, що правовідносини розвиваються так швидко, що їх важко відстежувати», — поділилася враженнями суддя М.Кірюхіна. На її думку, цінність подібної методичної допомоги полягає саме в тому, що куратори мають змогу проаналізувати роботу не лише одного регіону, а й ситуацію по всій Україні.

Судді-куратори ВСС після трьохгодинного конструктивного діалогу пообіцяли частіше приїжджати до Криму. Наразі керівництво Апеляційного суду АРК за погодженням ВСС планує запровадити проведення тематичних семінарів за участю кураторів.

«Спілкування із суддями-кураторами ВСС і отримання від них методичної допомоги в застосуванні законодавства стало доброю традицією в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим. Неможливо переоцінити вагомість та значення співпраці ВСС та Апеляційного суду АРК в питаннях аналізу судової статистики та узагальнення судової практики», — розповів голова суду Валерій Чорнобук. Він також зазначив, що результатом такої співпраці має стати покращення якості судових рішень, ліквідація судової тяганини, що сприятиме зміцненню авторитету судової влади.

Мар’яна Павловська - прес-секретар Апеляційного суду АР Крим

Закон і Бізнес