Закон і Бізнес


Самі гонімо, самі п’ємо


№40 (1494) 03.10—09.10.2020
6505

Народні депутати затвердять податки на самогоноваріння з урахуванням можливих пільг для осіб, які займаються виготовленням самогону та залучені до виготовлення молочної продукції, враховуючи актуальність розвитку молочної індустрії.


Відповідний проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання деяких аспектів самогоноваріння та ринку молока» (№4153) розглядатимуть у Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. 

Галина Третьякова, яка очолює авторський склад проекту, пропонує скасувати адміністративну відповідальність за самогоноваріння, встановлену КпАП як таку, що себе не виправдала. Зокрема, на її думку це порушує права осіб, зайнятих в самогоноварінні, адже побутове виробництво вин не містить аналогічних санкцій. Втім, продаж самогону повинен стати контрольованим та почати працювати на бюджет.

Тож парламентарі запропонували скасувати статті КпАП, якими забороняється виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення та апаратів для їх вироблення. А також запровадити оподаткування такої діяльності та створення норм до матеріально-технічної бази фізичних осіб, що займаються самогоноварінням.