Закон і Бізнес


По гектару — кожному


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
9801

Перш ніж починати великий розпродаж угідь, усі землі сільськогосподарського призначення мають перейти з державної власності в приватну. Для цього на Уряд планують покласти додаткові обов’язки.


Проект «Про приватизацію та порядок виділення громадянам України в натурі (на місцевості) земельних ділянок земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в державній власності» (№4093) подано на розгляд до Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. 

Пропонують зобов’язати Кабінет Міністрів провести інвентаризацію земель, адже ніхто достеменно не знає, скільки її нині перебуває у віданні держави. Далі хочуть установити спеціальний механізм розподілу й безкоштовно передати ділянки у власність громадянам України. 

Задля прозорості державні органи повинні публікувати оголошення про майбутню роздачу разом зі списком претендентів на її отримання. Також пропонується видавати землю для подружжя єдиним масивом і виключати з фонду малородючі та забруднені угіддя, які підлягають консервації. 

А вже потім, якщо нові власники не захочуть обробляти свої наділи, вони зможуть або передати їх в оренду, або продати.