Закон і Бізнес


Інтерактив для суддів

Канадці допоможуть українським законникам забути про пасивні методи навчання


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3738

Представники Країни кленового листя розкажуть вітчизняним науковцям та володарям мантій, які методики потрібно використовувати в навчанні як діючих, так і майбутніх законників. На думку канадців, у цій справі повинно бути якнайменше пасивності й якнайбільше активності.


На Канаду рівняйсь!

Навесні минулого року відбулася презентація нового 5-річного канадсько-українського проекту «Суддівська освіта заради економічного зростання». Одним із його завдань є «підвищення інституційної спроможності Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Національної школи суддів».

За словами голови ВККС Ігоря Самсіна, цей проект повинен сприяти підготовці методичних матеріалів, які б використовувалися суддями-викладачами при проведенні занять із законниками, котрі підвищують кваліфікацію і претендентами на мантії, які проходять спеціальну підготовку.

«З використанням канадської методики та інструментарію буде створена кілька навчальних курсів для діючих суддів та кандидатів на посаду судді. Серед таких курсів — «Основи тлумачення нормативно-правових актів», який передбачає роз’яснення таких питань: як застосовувати право, принцип верховенства права, міжнародно-правові акти, як вирішувати законодавчі колізії тощо», — розповів І.Самсін на брифінгу, присвяченому реалізації проекту «Суддівська освіта заради економічного зростання».

Як зазначив очільник комісії, сьогодні в Україні працює близько 9 тис. суддів, а реалії вимагають забезпечення функціонування прогресивної та ефективної системи підвищення їхньої кваліфікації. «Така система повинна використовувати передові та сучасні технології підвищення кваліфікації та забезпечити доступ до справедливого, якісного та швидкого вирішення судових справ. ВККС, НШС роблять все можливе, аби використати передовий міжнародний досвід. Зокрема, такий досвід має позитивні результати в Канаді», — підкреслив керманич постійно діючого органу.

Він повідомив, що дослідження рівня довіри населення до судової гілки влади в Канаді свідчить: 80% населення вважають себе захищеними під час звернення до суду. «Досягнення таких результатів стало можливим шляхом постійного підвищення професійного рівня суддів», — наголосив І.Самсін.

Активне навчання

За словами директора із юридичних та освітніх питань Національного інституту суддів Канади Дональда Чіассона, основна мета проекту — зробити все можливе, аби законники удосконалили й здобули навички, які допоможуть їм у вирішенні серйозних питань у залі судового засідання. «Ці навички мають допомогти суддям застосовувати законодавство таким чином, аби справедливо здійснювати правосуддя, щоб рішення були зрозумілими пересічному громадянину. Якщо це вдасться зробити, то судова система стане більш дієвою, ефективною, і це сприятиме зміцненню принципу верховенства права», — зауважив канадський гість.

Він розповів, що в Канаді впевнилися: метод інтерактивного навчання дає найкращі результати й сприяє покращенню і вдосконаленню підготовки суддів. «Сподіваємося, що канадська методика вкорениться в Україні й дасть позитивні результати як для загальної підтримки й розвитку судової системи, так і сприятиме роботі НШС. Маємо надію, що програма піде на користь діючим суддям та кандидатам у судді», — підкреслив Д.Чіассон.

Канадці наголошують на тому, що їхня методика даватиме змогу не просто читати лекції для служителів Феміди, які при цьому лише пасивно сприймають інформацію, а й залучати суддів-слухачів до активної роботи, тобто відбуватиметься інтерактивне навчання.

«Враховуючи ту обставину, що ВККС надає виключного значення проблемі розробки суддями матеріалів з методології тлумачення правових актів як етапу впровадження цієї методології в практику здійснення судочинства, загальний контроль за ходом цієї роботи я буду здійснювати особисто», — наголосив І.Самсін.

Підготовка методичних матеріалів полягатиме в підборі законодавчих положень, судових рішень, у тому числі рішень Європейського суду з прав людини, Конституційного Суду, рішень судів інших країн, а також думок науковців.

Усе вирішити без суду

Також, зазначив І.Самсін, приділятиметься увага питанню досудового врегулювання спору. За його словами, у Цивільному процесуальному кодексі є стаття про попереднє судове засідання. У ній зазначається, що на цьому засіданні володар мантії повинен вжити заходів для врегулювання спору: роз’яснити, що це за спір; як і на підставі якого закону він вирішується, скільки коштуватиме розгляд справи.

До речі, в Канаді більшість спорів вирішуються саме на досудовому етапі. У Країні кленового листя є спеціальний суддя, який займається досудовим урегулюванням спору. Якщо сторона на цьому етапі не погоджується владнати спір, то справа передається на розгляд іншому законнику.

«Дійсно, ми стикаємося з такою проблемою: судові процеси стають дуже дорогими як для їх учасників, так і для держави. Останні 15—20 років ми проводимо роботу щодо досудового вирішення спорів. Таке урегулювання спорів стало помітною тенденцією не лише в Канаді, а й в інших країнах», — додав Д.Чіассон.

Він розповів, що в їхній країні немає спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Навіть немає такого статусу — кандидат у судді. Аби стати суддею в Канаді, потрібно щонайменше 10 років пропрацювати адвокатом. Зазвичай суддями стають особи з 15—20-річним стажем роботи. Канадські законники постійно підвищують кваліфікацію.

***

Представники ВККС та Національного інституту суддів Канади сподіваються, що навчання претендентів на мантії та діючих служителів Феміди з використанням методик підготовки канадських суддів підвищить рівень довіри до судової влади та пропагуватиме використання процедури досудового врегулювання спорів.

Пряма мова

Дональд Чіассон, директор із юридичних та освітніх питань Національного інституту суддів Канади:

— Якість навчання суддів є ключовою умовою зміцнення верховенства права в будь-якій країні. Ми прибули в Україну, щоб допомогти суддям розробити два навчальні курси: «Земельне законодавство» та «Тлумачення законодавства». Сподіваємося ознайомити українських суддів з методикою, яку застосовуємо для навчання канадських суддів, — інтерактивного навчання. Ми співпрацюватимемо із суддями, які в подальшому розроблятимуть курси, викладатимуть дисципліни.