Закон і Бізнес


20 днів на роздуми


№17 (1471) 02.05—08.05.2020
12478

Вчасно виправлена помилка — це і не помилка зовсім. Принаймні так уважають нардепи, які нарешті усвідомили, до чого призводить автоматичне продовження всіх процесуальних строків.


Тепер група народних обранців отямилася і зареєструвала проект уточнень (№3383) щодо змін до «Перехідних положень» процесуальних кодексів, внесених законом від 30.03.2020 №540-IX.

Адже, наприклад, через автоматичне продовження строку апеляційного оскарження рішення суду не набирають законної сили. При цьому не важливо, чи подана апеляція в такій справі. Тобто невчинення однією із сторін будь-якої процесуальної дії (наприклад, неподання відзиву на позов) змушує суд очікувати до закінчення карантину.

Тепер пропонується інший алгоритм: суд отримує право за відповідною заявою поновлювати або продовжувати процесуальні строки, встановлені законом чи судом, на строк дії карантину. Одночасно передбачається розширити перелік статей, яких це стосуватиметься.

Крім того, аби один акт не суперечив іншому, буде встановлено, що процесуальні строки, які були продовжені відповідно до закону №540-IX, закінчуються через 20 днів після набрання чинності новими поправками. За цей строк учасники справи та інші особи мають звернутися із відповідною заявою про продовження процесуальних строків на підставах, встановлених цим законом.