Закон і Бізнес


Демократія відступає

Пострадянські країни — в категорії «невільних»


Україна і світ, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2637

Американська не¬урядова організація Freedom House надала щорічний рейтинг демократичного розвитку 194 країн «Свобода в світі». Згідно з її даними п’ятий рік поспіль у всьому світі спостерігається погіршення ситуації.


Дрейф по категоріях

Зокрема, за даними Freedom House, ситуація погіршала в Росії, Китаї, Єгипті, Ірані та Венесуелі. Серед країн СНД рейтинги змінились в України — її внесли до категорії «частково вільні країни». До цього Україна була єдиною країною співдружності, віднесеною до категорії «вільна країна». «У 2010 р. в Україні вибори пройшли досить демократично, проте потім ситуація в країні стала помітно погіршуватися», — сказав директор відділу досліджень Freedom House Арч Паддінгтон.
У свою чергу Киргизстан перейшов з категорії «невільні» в категорію «частково вільні країни». Минулого року Киргизстан визначили як «невільну країну». Це було зумовлено тим, що політичні свободи в країні обмежувалися колишнім президентом Курманбеком Бакієвим.
Проте завдяки тому, що нове керівництво зуміло провести в 2010 р. «відносно вільні і справедливі» парламентські вибори, Киргизстан став єдиною країною Центрально-Азійського регіону в категорії «част¬ково вільні країни», відзначив А.Паддінгтон.

Порівняння з Близьким Сходом

Рейтинги решти країн колишнього СРСР залишилися без змін. Freedom House відзначила поліпшення зі свободою в Грузії та Молдові, однак поки це не привело до зміни їх загального рейтингу. Нагадаємо: до категорії «частково вільні країни» входять Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Киргизстан. До категорії «вільні країни» — Литва, Латвія й Естонія.
Росія, Білорусь, Азербайджан, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан і Узбекистан протягом кількох років уходять до категорії «невільні країни».
«Рейтинги країн колишнього Радянського Союзу сьогодні майже зрівнялися з рейтингом країн Близького Сходу», — підсумував А.Паддінгтон.
У 2009 р. рейтинг свободи погіршав у 25 державах, і тільки 11 країн зуміли досягти позитивних результатів у просуванні демократії. Кількість країн, котрі входять до категорії «вільні країни», скоротилася з 89 до 87. 47 країн визнано «невільними». До переліку «гірших із гір¬ших» увійшли Бірма, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Лівія, Північна Корея, Сомалі, Судан, Тибет, Туркменистан і Узбекистан.
«Погіршення рейтингу свободи «має стати попередженням усім демократичним країнам світу», — сказав виконавчий директор Freedom House Дейвід Крамер.

Еріка МАРАТ,
«Голос Америки»