Закон і Бізнес


Україна потрапила в список країн-порушників ІВ


11.01.2020 15:08
4653

В Україні виявлено серйозні системні проблеми в сфері захисту та дотримання прав інтелектуальної власності, що завдає істотної шкоди бізнесу Євросоюзу.


Про це йдеться в щорічній доповіді Єврокомісії щодо захисту і забезпечення прав інтелектуальної власності в третіх країнах, передає «ЗіБ» з посиланням на «Укрінформ».

Як наголошується, Україна потрапила в список країн другого пріоритету, і за масштабами порушень і їх наслідками поступається лише Китаю, який займає першу позицію.

В Україні, як зазначається, продовжують існувати проблеми щодо законодавчого захисту інтелектуальних прав (ІП), щодо механізмів реєстрації торговельних марок, а також щодо транзиту контрафактної та піратської продукції на ринки Євросоюзу.

«Незважаючи на суттєве регуляторне наближення, зобов’язання щодо якого Україна взяла на себе відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, яка набула чинності у 2016 році, лише обмежений прогрес відмічається протягом двох минулих років. Позитивним кроком було ухвалення Закону №2415 про організації з колективного менеджменту (Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав») у травні 2018 року. Незважаючи на те, що цей закон має надалі доповнюватися для забезпечення відповідності міжнародним стандартам, його ухвалення демонструє щирі зусилля до реформ у цій сфері», — зазначається у доповіді.

Чинне законодавство України у сфері захисту ІП містить серйозні проблеми у сфері визначення кабельної ретрансляції та відповідних тарифів. У результаті, національні мовники продовжують не сплачувати роялті авторам та виробникам аудіопродукції за її використання, що є їх правовим обов’язком відповідно до українського законодавства в сфері копірайту.

Ще один недолік – вимога до компаній отримувати дозвіл на ринкову реалізацію продукту в Україні протягом двох років після отримання такого дозволу будь-де у світі, що примушує, зокрема, фармакологічні компанії завчасно входити на ринок України, навіть проти власних бізнесових інтересів.

Ще одна серйозна проблема, як зазначає Єврокомісія, — дотримання «антипіратського» законодавства. Україна залишається країною транзиту підробленої та піратської продукції в таких секторах як харчова промисловість, годинники, ювелірні прикраси, іграшки, одяг, фотографічне та медичне обладнання.

У доповіді Єврокомісія посилається на опитування представників європейського бізнесу, які вказують також на недосконалість митних процедур. 

Закон і Бізнес