Закон і Бізнес


Ставки на себе

Рецепти успіху: який він — бізнес «по-жіночому»?


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
Федір МАЛЕНЬКИЙ
6328

Важко знайти те, чого ніколи не втрачав. На першій міжнародній конференції підприємниць ішлося про успіх. Організатором дискусійної панелі та унікальних майстер-класів «Успіх — у тобі» виступила Київська торгово-промислова палата.


Бренд — це завжди цінності

У кожної з найуспішніших жінок є свій секрет утілення задумів у життя, кожна з доповідачок на конференції поділилася своїм досвідом, що може стати рецептом для інших. Проте варто відзначити, що деякі тези виступів усе ж перетиналися. Підприємниці радять почати з визнання й оцінки власної енергії та потенціалу.

Сімейний бізнес — у тренді. Підприємниця, співвласник і співзасновник українського бренду постійно тримає функцію бізнес-партнера «увімкненою». Адже виробляє одяг вона разом зі своїм чоловіком. Доводиться йти на компроміси частіше, ніж хотілося б. Але тандем жіночого й чоловічого бачення комерційних проектів створює унікальні товари на ринку. Сім’я та її традиції слугують запорукою довіри клієнтів.

Бренд — це завжди цінності. Засновник торговельної марки для ювелірних виробів повернула компанії втрачені раніше позиції на ринку завдяки ребрендингу. Для цього знадобилося з’ясувати, якими є сповідувані цінності та створити концептуальні колекції для різного типу жінок. Удалося задовольнити попит і яскравих студенток, і статусних гранд-дам.

Те, що бізнес може бути нежіночим, — міф. У цьому учасниць конференцій запевнила засновник групи компаній, що спеціалізуються на виробництві з використанням джерел альтернативної енергії. Принципи, якими керуються компанії, поширились і на особисте життя підприємниці — вона та її близькі користуються електромобілями. Це особливість жіночого бізнесу, він завжди перетворюється на стиль життя.

Усе починається з мрії

Мрія — це початок бізнесу. Засновник компанії з виробництва трикотажного одягу почала з однієї побутової в’язальної машини, а сьогодні експортує трикотаж у країни Європи. Запевняє, що причина успіху — це мрія, адже на початку бізнесу не знала про трикотаж геть нічого. Усе ще мріє про створення дому моди на зразок Chanel і це дає сили невпинно рухатися вперед.

Якщо у вас не вірять — ідіть уперед. У цьому переконалася керуючий партнер мережі хімчисток. В її ідею створення унікальних послуг даного сегменту не вірив ніхто, але вона все ж змогла успішно втілити її в життя. Це коштувало жінці розлучення та стресів, але вона не шкодує про такий нелегкий шлях. Тепер користується інструментами таймменеджменту, аби віднайти баланс між особистим життям і веденням бізнесу.

«Місце в трамваї можете залишити собі, а місце в наглядовій раді зобов’язані надати мені», — нагадала слова однієї жінки бізнес-консультант із Німеччини. Їй вдалося створити мережу для молодих інвесторів, котрі не бояться вкладати гроші в нові та перспективні проекти, за якими стоять жінки. Особливо приємно іноземку здивували статистичні дані щодо підприємниць в Україні — їх у нас аж 38%!

Усіх таких людей вирізняє цілеспрямованість, довгий шлях із великими перешкодами, а тому вони впевнені: «Успіх — у тобі!»

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗБ»

Ольга ДРАЧЕВСЬКА,
засновник, адвокат компанії Incolanse

— Якими були поштовхи до того, аби стати тим, ким ви є сьогодні?

— Коли мені в 6 років тато задав питання стосовно того, ким я хочу стати, при цьому маючи дуже успішного у сфері бізнесу батька, я сказала: «Тату, ти невдаха. Ти лише заробляєш гроші, а я буду президентом». Мені здавалося, що тільки ця посада може зробити для людини щось більше.

Те прагнення, про яке розповідають по телевізору, такий собі успіх в американському стилі, зовсім не відповідає дійсності. Ті фінансові блага, які отримуєш у житті, — не найголовніше. Гроші — це тільки метод твоєї особистої реалізації.

Для жінки самореалізація — це її оточення: діти, шлюб, близькі, компанія. Мене в офісі оточують не підлеглі, а мої близькі. Чоловічий колектив у моїй компанії — це ті, кого я люблю та з ким мені хочеться постійно продовжувати жити поруч, відпочивати, заробляти.

Більшість спікерів говорить про те, як заробити перший мільйон. Перший мільйон заробити важко. Свій перший мільйон я заробила сама, це не була інвестиція зі сторони, я не брала цих грошей у батька, і це було до шлюбу. Вважаю, що саме це досягнення в моєму житті було найважчим. Далі я обрала шлях інвестування цих грошей у себе. Змогла об’єднати прекрасних людей у свій колектив саме тому, що побудувала фінансовий фундамент для подальшого розвитку.

Тому заробляйте, самореалізуйтеся, вкладайте в себе — у свій інтелект, у свій фізичний метод реалізації. Здоровий спосіб життя, правильне харчування, спорт — це 30% вашого успіху.