Закон і Бізнес


«Великий комбінатор» постав перед судом

«Справу Доктора Пі» передали у ВСС для визначення підсудності


Доктора Пі залишили за гратами, незважаючи на те, що в нього погіршилася пам’ять.

№4 (1094) 26.01—01.02.2013
3436

Солом’янський районний суд м.Києва почав розглядати резонансну справу за обвинуваченням Андрія Слюсарчука, більш відомого як Доктор Пі. Правда, того ж дня суддя Марія Зелінська перенаправила справу до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Крім того, А.Слюсарчуку відмовили в зміні запобіжного заходу й не випустили з-під варти під заставу 130 тис. грн.


Сидіти до березня!

Скандальний «лікар», якого обвинувачують у підробленні документів, шахрайстві й незаконній лікарській діяльності, що призвела до смерті людей, залишиться сидіти за гратами. Таке рішення ухвалив Солом’янський районний суд столиці, розглянувши клопотання захисту й відмовивши в звільненні А.Слюсарчука з-під варти під заставу 130 тис. грн. Обвинувачений мотивував своє прохання тим, що погано себе почуває в СІЗО. Як аргумент навів той факт, що недавно не зміг порахувати, якого року народження його 12-річний син.

Суд же обгрунтував своє рішення тим, що інкриміновані Докторові Пі злочини є тяжкими, а також тим, що, перебуваючи на волі, він може переховуватися від слідства й чинити тиск на свідків. У результаті строк тримання обвинуваченого під вартою було продовжено до 13 березня 2013 року.

Суд розглянув ще одне клопотання, цього разу прокуратури. Держобвинувачі попросили визначити підсудність цієї справи у зв’язку з тим, що А.Слюсарчук згідно з обвинувальним висновком, скоював злочини не тільки в Солом’янському районі Києва, а й в Львівській, Тернопільській і Хмельницькій областях. Враховуючи це, суддя М.Зелінська ухвалила рішення передати справу у ВСС для визначення підсудності.

Цікаво, що кримінальні справи стосовно Доктора Пі були порушені на підставі розслідувань журналістів газети «Експрес». У викривальних матеріалах видання доводилося, що в результаті незаконної діяльності А.Слюсарчука загинуло понад 16 людей. А у вересні минулого року в Головному слідчому управлінні МВС офіційно заявили, що слідство довело причетність Доктора Пі до смерті як мінімум 6 чоловік.

Битва з екстрасенсом?

Феномен А.Слюсарчука заледве піддається логічному поясненню. «Великий комбінатор» і шарлатан отримав загальнонаціональне визнання, не раз зустрічався з Президентом Віктором Ющенком, який навіть обговорював з Доктором Пі ідею створення «Інституту мозку», наступний глава держави Віктор Янукович підписав указ про присудження горе-цілителю Державної премії в галузі освіти, а політики й відомі люди не раз виступали на його підтримку.

Про А.Слюсарчука заговорили завдяки його феноменальним здібностям — виступаючи в численних телешоу, він нібито відтворював з пам’яті великий об’єм даних, слів тексту й іншої інформації, а також проводив подумки складні математичні обчислення в думці з великою швидкістю. До того ж він називав себе доктором медичних наук і стверджував, що проводить нейрохірургічні операції. Пізніше з’ясувалося, що в А.Слюсарчука взагалі не було ніякої вищої освіти, він нібито закінчив ПТУ за фахом штукатур-плиточник. Шокуючу правду про нього відкрили журналісти газети «Експрес», які провели своє розслідування. Вони стверджували, що Доктор Пі не має приписуваних йому феноменальних здібностей, а під час різних виступів лише демонстрував фокуси. За даними газети, біографія А.Слюсарчука, яку він сам поширює, не відповідає дійсності. Згідно тому ж розслідуванню, легальних нейрохірургічних операцій він не проводив ні в одній з лікарень 24 областей України. Журналісти також обвинуватили Андрія в серйозних злочинах, скоєних під час заняття лікарською діяльністю: неправильному лікуванні, що призвело до смерті людей, постановленні помилкових діагнозів з метою здирництва грошей, торгівлі російськими медичними препаратами за дуже завищеними цінами, контрабанді заборонених психотропних препаратів.

У зв’язку з публікаціями в газеті «Експрес» й інших виданнях, в правоохоронні органи були подані заяви різних людей, що стверджують, що вони постраждали від лікарської діяльності А.Слюсарчука. На телеканалах і в пресі наводилися інтерв’ю з родичами пацієнтів, стан яких погіршився (деякі взагалі померли) в результаті лікування. Але при цьому найшлися й ті, хто висловлювався на підтримку Доктора Пі, заявляючи, що він вилікував їх самих, їхніх родичів або знайомих, причому від дуже серйозних і навіть задавнених захворювань. Деякі люди, серед яких депутати різного рівня і відомі політики, вже після скандалу з упевненістю стверджували, що А.Слюсарчук має геніальні надприродні здібності.

Останній категорично відкидав усі обвинувачення, називаючи їх «замовленням». Він заявив, що звернувся в ГПУ з проханням розібратися в ситуації у зв’язку з опублікованою авторами розслідувань в газетах «Експрес» і «2000» інформацією, що його дискредитує. Він також обвинуватив журналістів у фальсифікаціях і фабрикації свідчень.

В кінці жовтня 2011 року стосовно А.Слюсарчука було порушено кримінальну справу за ст.358 КК («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів»), пізніше йому додатково інкримінували шахрайство (ч.3 ст.190 КК). А через деякий час було висунуто ще два зобинувачення — «Незаконну лікувальну діяльність» (ст.138 КК) і «Умисне тяжке тілесне ушкодження, яке привело до смерті потерпілого» (ст.121 КК). Цими статтями передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. До речі, згідно з рейтингом моніторингу ЗМІ України, викриття Доктора Пі увійшло до п’ятірки головних розслідувань 2011 року.

За свідченнями тих, хто знав А.Слюсарчука в юності, він з дитинства володів даром гіпнозу. Можливо, цим і пояснюється його феномен? Правда, загіпнотизувати слідчих і суддю йому, очевидно поки що не вдалося.