Закон і Бізнес


Судді навчаються правильній комунікації


21.01.2013 16:19
2582

21 січня відбулася заключна конференція, під час якої були оприлюднені результати українсько-швейцарського проекту “Підтримка судової реформи в Україні”. Конференція мала назву «Комунікації судової влади: ідеї, практика, перспективи».


Як повідомила кореспондентка «ЗіБ», в рамках заходу представники судової влади, експерти, науковці, говорили про те, як суддям важливо спілкуватися як в суді, так і поза його межами.

«Прикро, що проект завершує роботу. Сподіваюсь, що після цього проекту буде новий», - зазначив у своїй вітальній промові перший заступник голови верховного суду, голова Ради суддів України Ярослав Романюк.

Зокрема, він нагадав, що в рамках реалізації цього проекту проводився моніторинг стану незалежності суддів в Україні (15 серпня 2012 року у всіх апеляційних та місцевих судах загальної юрисдикції відбулось опитування громадян-відвідувачів судів щодо їх оцінки незалежності, неупередженості та доступності правосуддя.

«Цей моніторинг дав нам неоціненний матеріал, ми зрозуміли, куди потрібно рухатись, які питання потребують першочергового вирішення», - наголосив Я.Романюк.

За словами судді ВСС Павла Гвоздика, немає сумнівів, що сьогодні комунікація необхідна судовій владі. Учасники конференції наголошували, що суди повинні мати комунікаційну стратегію, яка б виконувала наступні завдання: підвищення авторитету судової влади, довіри суспільства до судів, підвищення рівня правових знань громадян.

На думку доцента Національної академії державного управління при президентові Марії Лагунової, сьогодні судова влада готова вести діалог із суспільством. І вона повинна не лише реагувати на негативну інформацію, яка з’являється у ЗМІ, а й сама ініціювати комунікацію.

За словами віце-президента апеляційного суду кантону Базель-ланд (Швейцарія) Штефана Гасса, судовій владі потрібно працювати на попередження негативу. Вона повинна сама говорити про недоліки, а не чекати, доки хтось скаже про них. Тобто, судова влада провинна у спілкуванні із суспільством використовувати принцип інформаційної чесності.

Проект «Підтримка судової реформи в Україні» розпочався в січні 10 року з метою сприяння незалежності та відкритості правосуддя, підвищенню авторитету судової влади.