Закон і Бізнес


Медіатори не впевнені в обов’язковості медіації


18.07.2019 15:40
3524

Аби узгодити законопроект про медіацію, медіаторам може знадобитись медіатор.


Про те, чи повинна медіація бути обов'язковою подискутували парламентарі, посадовці, правники та медіатори під час Національної конференції «Законодавче регулювання медіації в Україні», повідомив кореспондент «Закон і Бізнес».

Законодавчу владу представляли народні обранці, які працювали над відповідним законопроектом N10424. Ініціатор подання документу у Парламент — нардеп Юрій Мірошниченко, переконаний, що у певних категоріях справ такий етап вирішення спору, як медіація, має бути обов’язковим. Самі ж медіатори мають створити потужні самоврядні органи, які б стежили за дотриманням професійною спільнотою стандартів медіації, а також визначали доступ до професії.

Якщо медіація не буде обов'язковою, Ю. Мірошніченко не вбачає необхідності в окремому законі. В такому разі медіатори можуть реєструватися, як суб'єкти господарювання і здійснювати діяльність на загальних засадах.

А от більшість присутніх медіаторів категорично проти обов'язковості медіації.

По-перше, особа повинна мати вибір — іти до медіатора, або до суду. В противному випадку, право на доступ до правосуддя може порушуватись.

По-друге, результат від медіації отримують лише ті, хто готовий до переговорів. Якщо готовності немає, медіація перетвориться у формальну процедуру.

Наразі законопроект 10425 вже втратив будь-які перспективи на розгляд Верховною Радою, каденція якої завершується. Тож очевидним є те, що необхідно створити новий документ із врахуванням пропозицій усіх зацікавлених сторін.

Закон і Бізнес