Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 2-3 (1092-1093). Анонс публікацій


18.01.2013 14:16
2832

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 2-3 (1092-1093). 19 - 25 січня 2013 р.


За чотири порушення ст.6 та одне — ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод нашій державі доведеться виплатити не лише компенсацію, а й (уперше!) забезпечити поновлення на посаді «верховника», звільненого у 2010 р. за порушення присяги. До того ж Європейський суд з прав людини настійно порадив Україні змінити законодавство. Детальніше про це читайте у статті Марини Закаблук «Страсбурзьке хрещення».

 

 

Вищі спецсуди

Вищий господарський суд розробив правила призначення арбітражних керуючих у справах про банкрутство. Новий порядок має усунути будь-чий вплив на цей процес та забезпечити неупереджений підбір кадрів, довіривши його комп’ютерам. Крім цього, «господарники» розширили повноваження прокурорів у судових процесах та відповіли на питання, які найчастіше виникають у законників. Матеріал Олексія Писарева «Без права на упередженість» присвячений черговому пленуму Вищого госпсуду, на якому були прийняті відповідні постанови.

У зв’язку з тим, що в судовій практиці часто виникають питання, пов’язані з преюдиціальністю, ВАС роз’яснив, що викладені в тому чи іншому рішенні обставини не мають абсолютного характеру й можуть бути спростовані судом у разі встановлення їх невідповідності дійсності. Цьому питанню присвячена стаття Василя Нечипоренка «Недоторканні» факти».

Як повідомляв «ЗіБ», у жовтні минулого року Пленум Верховного Суду вирішив звернутися до Суду Конституційного, аби отримати офіційне тлумачення положень чч.1, 2 ст.9 закону «Про судовий збір», а саме — термінів «місце розгляду справи» та «кошти на забезпечення здійснення правосуддя», що застосовуються в них. Проте навряд чи КС візьметься за цю справу, оскільки фактично йдеться не стільки про тлумачення словосполучень, скільки про прогалину, яку належить усунути законодавцеві. Доктор юридичних наук Дмитро Притика і здобувач кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ Андрій Потьомкін вважають, що спір між ВС та вищими спецсудами щодо судового збору може вирішити лише законодавець. Читайте про це в матеріалі  «Від кожного — за здібностями».

 

Законодавчі ініціативи

Комісія Конституційної асамблеї з питань правосуддя визначилася з тим, які повноваження Верховного Суду необхідно записати в Основному Законі. Не всі вони припали до душі служителям цієї обителі Феміди. Про дискусії, які розгорнулися навколо проекту змін до Конституції, читайте в статті Марини Закаблук «Касаційно-ревізійна мішанина».

У Верховній Раді вирішили грунтовно захистити українську мову від громадян, котрі нею не володіють. Нардепи пропонують запровадити штрафи для підприємців, які не дотримуватимуться граматичних норм у внутрішньому діловодстві, та оголошувати догани чиновникам — порушникам мовного законодавства. Аналіз цих законодавчих ініціатив підготував Олексій Писарев в статті «Диктатура філологів».

 

Резонансні справи

Прокуратура й міліція кинули найкращі сили на розкриття звірячого вбивства судді Фрунзенського  районного суду м.Харкова Володимира Трофімова та членів його сім’ї. І ось нарешті правоохоронці, котрі до цього відмовчувалися, скликали прес-конференцію й озвучили робочу версію злочину. За словами Генпрокурора Віктора Пшонки, В.Трофімова вбили через колекцію антикваріату. Правда, деякі політики вже висловили сумнів у правдоподібності цієї гіпотези. Про це читайте в матеріалі Антона Пряникова «Суддю занапастила колекція?».

2012-й оказался «урожайным» на резонансные уголовные дела: суд назначил наказание Юрию Луценко, Валерию Иващенко, Василию Волге, Роману Ландику, убийцам Оксаны Макар. Но в новый год тянется след от старых дел, которые пока так и не были логически завершены. Каких громких приговоров ждать в 2013-м? Відповідь на це питання шукайте в статті Юлиї Гайдай «Застряглі в процесі».

 

Дисциплінарна відповідальність

Перше засідання після новорічних свят Вища кваліфікаційна комісія суддів присвятила розгляду питань щодо притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Причини скарг на дії суддів різноманітністю не вразили: рік — новий, а проблеми все ті ж. Ніяк володарі мантій не можуть знайти спільної мови з «розумними» строками розгляду справ, та й із дисципліною, виявляється, проблеми. Про те, хто з служителів Феміди постраждав від власної неспішності, читайте в статті Юлії Гайдіної «Коли «пізно» не краще».

У дні розгляду питань про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в приміщенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів зазвичай людно. Принаймні так було в ті рази, коли представникам ЗМІ вдавалося побувати на розборах польотів. «Знаєте, так хвилююся. Вперше тут, сподіваюся — востаннє», — поділився колись своїми переживаннями один із викликаних суддів. Покарання він уникнув, проте, чи засвоїв він урок? То ж чи насправді такі страшні догани, як повинні б бути? Відповіді на ці питання шукала Юлія Гайдіна в матеріалі «Уроки трудової дисципліни».

 

Новинки законодавства
З 1 січня набрали чинності відразу два законодавчі акти, якими запроваджено низку революційних змін у сфері земельних відносин. Зокрема, передбачено створення Державного земельного кадастру та введено нові правила реєстрації ділянок та оформлення прав на них.Детальніше про законодавчі новинки в земельній сфері читайте в матерілі юриста Галини Ткаченко «Земля уникне бюрократії та корупції».

Новий закон передбачає обов’язкове розміщення в Інтернеті повідомлень щодо порушення провадження у справі про банкрутство. Після цього кредитори матимуть 30 днів для заявлення своїх вимог. Якщо ж вони не встигнуть — гроші зможуть отримати лише в шосту чергу. Детальніше про це читайте в матеріалі Валерія Олефіра «Місяць на роздуми».

 

За кордоном

Касаційний суд Єгипту ухвалив рішення провести в справі колишнього президента Хосні Мубарака повторний процес, у ході якого також буде розглянуто справу колишнього міністра внутрішніх справ країни Хабіба Адлі. Читайте про це в матеріалі «Довічно — не смертельно».

Лист студентові про право

Лев Толстой: «Головна причина аморальності людей — це той жахливий обман, який називається правом»

Говорять, студентство — кращі роки життя. Все частіше молоді люди вибирають своїм родом занять юриспруденцію, старанно вивчаючи науку права впродовж кількох «кращих» років. Що ж криється під словом «право» для студента, що думає не за «наукою», а згідно з здоровим глуздом? У чому полягає виховне значення права, етичний вплив останнього на життя людей? На ці питання дав відповіді російський класик, який сам був юристом і шукав у теорії права пояснення устрою життя суспільства, проте дійшов висновку, що правознавство — не що інше, як шкідливе, марне заняття, що розбещує. Напередодні 25 січня, яке традиційно вважається днем студента, пропонуємо ознайомитися з думками Льва Миколайовича про справжнє значення права й порушення етично-релігійних принципів у ім’я останнього. Український переклад цього листа спеціально для «ЗіБ» підготували судді Конституційного Суду у відставці Іван Тимченко й Володимир Тихий.

Нагадаємо, що свіжий номер газети ви можете придбати у кіосках Союздруку чи безпосередньо в редакції видання, а PDF-версію газети – у бібліотеці друкованої періодики Press Point.