Закон і Бізнес


Колегія без повноважень


№24 (1426) 22.06—28.06.2019
4578

Трьох членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів звинуватили у самовільному присвоєнні владних повноважень та зловживанні службовим становищем. Таку заяву до Служби безпеки направила в.о. голови Дарницького районного суду м.Києва Тетяна Щасна.


Згідно з документом, йдеться про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 353 та ч.2 ст.364 Кримінального кодексу членами ВККС Станіславом Щоткою, Юрієм Тітовим та Анастасією Заріцькою.

Як зазначається в заяві, ані С.Щотка, ані А.Зарицька не мали повноважень проводити кваліфікаційне оцінювання, оскільки у них закінчився строк повноважень. Більше того, на їхні місця у комісії вже призначені нові особи. Тож, на думку Т.Щасної, С.Щотка не мав права приймати участь в процедурі оцінювання, але не взяв самовідвід. А його колеги не звернули на це увагу та, «усвідомлюючи протиправність таких дій, прийняли упереджене рішення у неповноважному складі».

Т.Щасна наголошує, що працює в суді вже 23 роки, і за цей час не мала дисциплінарних стягнень. До того ж попри найбільші показники навантаження, результати перегляду рішень в апеляційній та касаційній інстанціях свідчать про її високу кваліфікацію, як судді, та доброчесність. Попри це, колегія ВККС «за надуманими підставами» визнала її недоброчесною та рекомендувала звільнити з посади.

Нагадаємо, що раніше Державне бюро розслідування відкрило два кримінальні провадження стосовно 8 членів ВККС за ознаками самовільного присвоєння владних повноважень та вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади.