Закон і Бізнес


Наші люди в МКС


№21 (1423) 01.06—07.06.2019
3058

Ще у 2014-му наша країна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду із широкого спектру питань за процедурою ad hoc. Проте дотепер не врегулювала питання, що випливають з обов’язків перед МКС.


У червні 2019 року набуває чинності положення ч.6 ст.124 Конституції, згідно з якою Україна може визнати юрисдикцію МКС. Але незалежно від того, чи буде Римський статут колись ратифікований, має бути створена законодавча база для ефективної взаємодії компетентних органів України з МКС у разі ухвалення останнім рішення про прийняття до своєї юрисдикції справ, переданих Україною.

Оскільки раніше подані законодавчі ініціативи не враховують низки питань, народний депутат Сергій Ківалов запропонував доповнити цей пакет проектом «Про правові засади забезпечення участі України у Міжнародному кримінальному суді на умовах Римського статуту» (№10310).

Зокрема, пропонується передбачити, що наша країна в повному обсязі, регулярно і у встановлені строки бере участь у роботі суду та органів, створених відповідно до Римського статуту. Також застережено, що Україна своєчасно надаватиме допомогу, необхідну для здійснення розслідувань і судового розгляду МКС і його структурами.

Крім того, деталізується процедура добору та висування кандидатур на вакантні посади судді, прокурора, заступника прокурора МКС. Для цього передбачено створення двох конкурсних комісій — з міжнародного права та з питань кримінального права і процесу. Персональний склад комісій затверджуватиме Президент. Кожна з них пропонуватиме одного кандидата на посаду судді МКС, а друга ще й визначатиме по одному претендентові на посаду прокурора, заступника прокурора МКС.

Прикметно, що на ці посади країна може висувати не лише свого громадянина, а й іноземця, який належить до громадянства країни  — учасниці Римського статуту.