Закон і Бізнес


Відома пісня


№11 (1413) 23.03—29.03.2019
3207

Розвивати авторське право та суміжна права взялися народні депутати. Проте виявилося, що все як завжди звелося до підвищення санкцій за порушення чинних правил.


Відповідний проект закону «Про авторське право і суміжні права» (№10143) зареєстровано у Верховній Раді. Його розробники наголошують, що він уносить суттєві зміни та усуває системні протиріччя в чинному законодавстві.

Утім, як виявляється, суттєво відрізнятимуться лише санкції. Так, передбачається підвищення нижньої межі адміністративного покарання за плагіат з наявних нині 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 50. Щодо верхньої межі, то її пропонують підняти до 300 н.м.д.г. замість 200.

Не оминули автори своєю увагою і зміни до Кримінального кодексу, зокрема віднесли плагіат до переліку злочинів. Як покарання запропонували суттєво підвищити штрафи.

Істотно збільшиться розмір адміністративного стягнення за незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів. За повторне протягом року порушення штраф може сягнути 51000 грн.

Окрім збільшення штрафів, автори пропонують досить великий масив «технічної» роботи щодо перенесення норм з одного законодавчого акта до іншого. Зокрема, відбудеться масовий «вихід» норм із Цивільного кодексу до профільних законів, зокрема «Про авторське право і суміжні права». Проте сумнівно, що саме ця робота наблизить норми українського законодавства до стандартів Європейського Союзу.