Закон і Бізнес


Креативні платники


№9 (1411) 09.03—15.03.2019
3857

Податковий кодекс планують доповнити нормою, за якою, крім наявних чотирьох груп суб’єктів сплати єдиного податку, передбачити п’яту. До неї хочуть віднести лише фізичних осіб — підприємців, які надають послуги у сфері інформаційних технологій.


Відповідний проект — «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку креативних індустрій в Україні)» (№10094) — зареєстровано у Верховній Раді. Як стверджують його автори, у переліку пріоритетів стратегічного розвитку країни особливе місце мають займати інноваційні галузі економіки.

Водночас умовами, за якими зазначені ФОПи будуть віднесені до 5-ї групи, є те, що вони не використовуватимуть працю найманих осіб. Обсяг їхнього доходу протягом календарного року не перевищуватиме 7,5 млн грн. Наразі вони можуть провадити таку діяльність як платники 3-ї групи, для котрої максимальний обсяг доходів установлений на рівні 5 млн грн.

Крім того, ФОП 5-ї групи під час надання зазначених послуг матимуть можливість на платній або безоплатній основі користуватися технічними та програмними засобами виробництва, що належать іншим ФОПам або юридичним особам. Укладання трудового договору буде не потрібним.

Якщо проект знайде підтримку в парламенті, то єдиний податок для платників V групи буде поступово підніматися з 5% від доходу з 1.01.2020 до 10% — з 1.01.2025.