Закон і Бізнес


Чемпіонат неефективності

Безпека Євро-2012 застрягла у фінансових тенетах


Злочин і покарання, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2599

Протягом останніх трьох років МВС та СБУ виділено 80 млн грн. на забезпечення громадського порядку, гарантування безпеки та протидію терористичній діяльності під час проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, проте очікуваних результатів не досягнуто — такий висновок колегії Рахункової палати за результатами відповідного аудиту.


За інформацією прес-служби РП, правоохоронні органи загалом виконали лише четверту частину із запланованих ними заходів, причому переважна їх більшість не потребувала витрат. Основна причина неефективного використання коштів за Програмою Євро-2012 у частині гарантування правопорядку і безпеки на період змагань, наголошують у РП, — неповнота і несвоєчасність фінансування, а також недосконалість управлінських дій.
Незважаючи на те що видатки на заходи з підготовки та проведення Євро-2012, починаючи з 2009 року, визначено захищеними статтями держбюджету, передбачене джерело асигнувань — надходження до Стабілізаційного фонду — не забезпечило своєчасності та повноти спрямування коштів. До того ж більшу частину прогнозованого фінансування передбачено для правоохоронних органів на 2011—2012 роки, що ставить під сумнів ефективне і повномасштабне використання коштів у такі стислі терміни.
Внаслідок недосконалих управлінських рішень силові відомства не зуміли привести показники галузевих програм у від¬повідність з показниками Програми Євро-2012, а за¬плановані заходи не відповідали реальним потребам та наявним фінансовим ресурсам.
Виділені з бюджету кошти здебільшого спрямовувалися не на виконання пріоритетних заходів з підготовки та проведення чемпіонату, а на забезпечення поточних потреб: капітальний ремонт відомчих споруд, закупівлю аудіо- відеотехніки, придбання автомобілів, паливно-мастильних матеріалів тощо.
Таким чином, у РП дійшли висновку, що переважна більшість заходів з підвищення рівня технічного оснащення та матеріально-технічного забезпечення підрозділів правоохоронних органів, яких залучатимуть до забезпечення громадського порядку, залишилася невиконаною.
«Галузеві програми на гарантування безпеки проведення фіналу європейського чемпіонату з футболу редагуються, змінюються, доповнюються, а результатів поки що не видно. Говоримо про одне й те саме, з року в рік переписуємо одні й ті ж завдання і вимоги у пунктах Програми Євро-2012, і це створює істотні ризики щодо успішного виконання окреслених завдань», — підкреслив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.
За результатами контрольного заходу, колегія Рахункової палати запропонувала МВС і СБУ привести показники галузевих програм у відповідність до реальних потреб, скоригувати заходи, визначивши їх пріоритетність і першочерговість, та забезпечити безумовне виконання.