Закон і Бізнес


Експерт назвав причини відтоку нотаріусів у столицю та обласні центри


13.11.2018 13:18
4904

Без належного регулювання кількості нотаріусів стосовно кількості населення відбувся відтік нотаріусів з районних центрів, селищ. Нотаріуси працюють з рядом поширених нотаріальних дій, приділяючи меншу увагу складним, нетиповим випадкам.


Про це в коментарі «ЗіБ» розповіла  Інна Бернацька, член Ради Нотаріальної палати України, голова комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності, голова відділення НПУ в Рівненській області, приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу.

Як вважає І.Бернацька, основними причинами відтоку нотаріусів в столицю та обласні центри стали наступні кроки регулятора.

1.  Збільшення граничної чисельності приватних нотаріусів у нотаріальних округах (наказ Мін’юсту № 218/5 від 03.05.2007 про внесення змін в наказ Мін’юсту «Про затвердження граничної чисельності приватних нотаріусів у нотаріальних округах» № 2/5 від 12.01.1999).

Вказані зміни, на її думку, надали можливість нотаріусам безконтрольно мігрувати, вибираючи найпривабливіші для роботи місця.

2.  Відхід від встановленого місця вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном – «за місцезнаходженням нерухомого майна», а також надання альтернативної можливості вчиняти такі нотаріальні дії за місцем знаходження однієї із сторін правочину (зміни  до ст. 55 Закону «Про нотаріат», внесені Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 3201-IV від 15.12. 2005).

Вказані зміни були пролобійовані банківськими установами в час масового кредитування та посвідчення іпотек. Більшість значних правочинів і нині посвідчуються в столиці та великих обласних центрах.

Натомість не було запропоновано механізмів залучення нотаріусів, створення умов для мотивації та стимулювання до роботи у районних центрах. Процес реєстрації приватної нотаріальної діяльності набув стихійного, не прорахованого з точки зору потреб суспільства та держави характеру.

Наказом Мін’юсту № 3290/5 від 24.12.2010 затверджено Концепцію реформування органів нотаріату в Україні. Концепцією, серед іншого, визначалось, що реформування нотаріату обумовлено важливим фактором - необхідністю  встановлення критеріїв для оптимального забезпечення населення   нотаріальними діями  та  надмірною концентрацією нотаріусів  в  столиці  України м. Києві та обласних центрах.

Детальніше про реформування нотаріату читайте у статті «Нотаріат на шляху реформ».