Закон і Бізнес


У ВР проти скасування норми про підвищення окладів суддям


12.11.2018 13:51
8362

Внесений до Верховної Ради урядовий проект Закону № 9258, яким скасовується заплановане збільшення посадових окладів суддів, негативно вплине на незалежність української судової системи.


Таку думку у коментарі виданню «Закон і Бізнес» висловив член Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, народний депутат України Валерій Писаренко.

Нагадаємо, проектом закону №9258 «Про внесення зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» пропонується виключити із «Прикінцевих та перехідних положень» норму про збільшення із 01.01.2019 посадових окладів для судді місцевого суду до розміру 25 прожиткових мінімумів та для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Таким чином ті, хто навіть довів свою доброчесність, пройшовши всі процедури очищень та перевірок, отримуватимуть ті самі 20 і 30 прожиткових мінімумів.

«Ми проти ініціативи Міністерства фінансів за рахунок судової системи латати дірки в бюджеті. Кабінет Міністрів хоче скасувати заплановане в законі підвищення окладів більшості суддів, що фактично знищує принцип незалежності судової гілки влади. Окрім того, судді вже звернули увагу на той факт, що зарплатня суддів Верховного суду, яка дорівнює 300 тисяч гривень та членів ВККС і ВРП залишається недоторканною», — зауважив В.Писаренко.

Тому на Грушевського все ж спробують відстояти заплановане підвищення окладів: «Ми будемо переконувати колег у комітеті (Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя, - прим. Ред.) та у сесійній залі зайняти жорстку позицію по цьому питанню та не дати можливості відмовитися від суддівських гарантій діяльності», — резюмував народний депутат.