Закон і Бізнес


Дошка з моторчиком

У Німеччині дозволять електричні самокати, але не всім


№45 (1395) 10.11—16.11.2018
Максим НЕЛЮБІН, DW
4043

Прості самокати без моторчиків — це, звісно, минуле століття, але на електричних дітям по німецьких вулицях їздити все одно не дозволяють. Так само як і дорослим. Чому?


Якщо десь на електросамокатах можна роз’їжджати спокійно, дотримуючись правил, наприклад у Відні, то в Німеччині це тягне за собою неприємні юридичні наслідки. Згідно з німецькими законами всі моторизовані транспортні засоби, здатні розвивати швидкість понад 6 км/год, потребують офіційного допуску для використання на дорогах.

В одному тільки Берліні в поточному році поліція вилучила понад 60 електричних самокатів. На користувачів (за відсутності обтяжливих обставин) накладається грошове стягнення у розмірі €70 за управління незареєстрованим транспортним засобом.

У жовтні цього року федеральне міністерство транспорту нарешті повідомило про розроблення відповідного документа. Його планують ухвалити до кінця поточного року, найпізніше — на початку наступного.

Згідно з проектом користуватися електричним самокатом дозволять з 15-річного віку і лише на велосипедних доріжках зі швидкістю, що не перевищує 20 км/год. Там, де таких доріжок немає, можна буде пересуватися по проїжджій частині. Але буде заборонено їздити по тротуарах, пішохідних доріжках і пішохідних зонах.

У проекті також застерігаються технічні характеристики та інші деталі: наявність двох незалежних одне від одного гальм, дзвінка і світлових покажчиків повороту. Також буде необхідна страховка, аналогічна полісам для мопедів і моторолерів.

Обов’язкове використання захисних шоломів не передбачається. Проте потрібно мати водійське посвідчення — мінімум з категорією для мопедів.