Закон і Бізнес


Про балкон без штрафу


№45 (1395) 10.11—16.11.2018
14333

Організації, які надають послуги щодо утримання будинків і прибудинкових територій, не уповноважені притягувати осіб до відповідальності у справах про правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 29.10.2018.


У 2015 р. між власником помешкання та товариством був укладений договір про надання послуг щодо утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Також власник квартири підписав правила проживання та добросусідства в житлово-офісному комплексі. Незважаючи на підписані папери, громадянин самовільно засклив балкон, що призвело до зміни зовнішнього вигляду житлового комплексу. Оскільки претензію товариства власник проігнорував, ТОВ звернулося до суду з вимогою стягнути з нього штраф, а також зобов’язати його провести демонтаж за свій рахунок та привести балкон до первісного вигляду.

Виходячи з того, що відповідач порушив вимоги житлового та містобудівного законодавства, протипожежної безпеки, а також інтереси інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг, перша інстанція позов задовольнила. Апеляційний суд залишив у силі припис про демонтаж, а от у стягненні штрафу відмовив. При цьому послався на те, що закон чітко визначає державні органи та їхніх посадових осіб, уповноважених на притягнення винних осіб до відповідальності.

ВС погодився з аргументами апеляційного суду та залишив скаргу без задоволення (постанова №760/3111/16-ц).