Закон і Бізнес


Бізнес на крадіжці чужих плодів праці


07.11.2018 17:43
6010

Рейдерські атаки під прикриттям поліції та чиновників Мін'юсту стали справжнім викликом для українських аграріїв. Кількість випадків силового захоплення аграрних господарств невпинно зростає. За даними Генеральної прокуратури України, найбільша кількість рейдерських захоплень відбулася у 2017 році - 414. Згідно даних Всеукраїнської аграрної ради, 75% аграріїв побоюються рейдерських захоплень своїх підприємств.


Як відбувається захоплення врожаю?

Зараз у ЗМІ широко обговорюється тема рейдерства, яка існує сьогодні в АПК, більшою мірою вона  викликана різкими змінами в системі реєстрації юридичних осіб та прав на нерухомість. Запровадження електронного документообігу, кардинальне спрощення правил здійснення реєстраційних дій, і неготовність держави швидко реагувати на ті процеси, які відбуваються у галузі реєстрації, на жаль, провокують дуже багато проблем.

Варіанти захоплення земельних ділянок можуть бути від самовільного незаконного захоплення землі з «тітушками» без будь-яких документів до укладання договорів оренди паїв чи земельних ділянок з селянами, які вже передали цю ж землю в оренду іншому добросовісному орендарю.

Нагадаємо, у 2013 році відбулася зміна системи реєстрації прав на землю – реєстраційні функції від органів земельних ресурсів передали органам юстиції. Під час її «запуску» усі кадастрові записи про реєстрацію прав, зроблені до 2013 року, не були перенесені до «Мін'юстівського реєстру». Наслідком цього й стали рейдерські оборудки, коли «поверх» уже чинних договорів оренди реєструються нові – з іншим орендарем. Таким чином, на одну ділянку може існувати навіть 2-3 договори оренди. Майже в кожному районі є приклади так званого подвійного укладання договорів. В цьому випадку законодавець каже, що договір правильніший, який зареєстрований.

Неякісне законодавство — одна із причин, але далеко не єдина, рейдерству сприяють й інші чинники – відсутність усталеної судової практики щодо застосування норм законів «Про державну реєстрацію» та «Про реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень»; корупція в органах державної влади, правоохоронних органах і судах тощо.

Офіційно заявлено про сотню нападів. Експерти ж кажуть, схожих баталій понад 700 щороку. І часто рейдери діють, ймовірно, за сприяння поплічників у міністерстві внутрішніх справ та юстиції.

Рейдерство на прикладах

Створення антирейдерських штабів ініціював Мін'юст спільно з представниками профільних аграрних асоціацій. До їх складу увійшли представники органів юстиції, представники Мін'юсту, правоохоронці і фіскали, громадські діячі тощо. На практиці маємо справу з тимчасовим органом, діяльність якого нормативно ніяк не врегульована і в кожній з областей він діятиме на власний розсуд? Крім цього, в багатьох випадках фальшиві активісти тиснуть на суддів для отримання рейдерами потрібних рішень.

Справжньою епідемією рейдерських атак останнім часом спостерігаємо на Херсонщині, Кіровоградщині  та Харківщині та інших областей, які славляться своїми родючими чорноземами. Так, 11 вересня стало відомо про нову атаку рейдерів на агропідприємство: невідомі скосили 13 гектарів посівів соняшнику на полях фермерського господарства «Іванов», що на Дніпропетровщині.

В минулому року подібний випадок стався в селі Бережинка Кіровоградської області. Там на допомогу рейдерам приїхали 50 тітушок, справа набула гучного розголосу тому, що фігурантами в ній виступали народні депутати. 

У Глобинському районі на Полтавщині невідомі вже не перший розбійний напад на фермера, внаслідок чого. голова ФГ «Пролісок» Олександр Скидан вночі отримав вогнепальне поранення в живіт.

Ще одним яскравим прикладом є битва за врожай між добрими господарями, фермерами сільгосппідприємств «Фермер-Агро» та «Щедрі лани Слобожанщини» та рейдерами з  одним з сільськогосподарських підприємств (далі — СП).

У цьому конфлікті використавши усі варіанти «віджиму» врожаю — від «завозу на землю» замовних «тітушок» до відвертих наклепів на керівників «Фермер-Агро», в СП пішли ще далі – й вирішили використати у своїх цілях корупційні зв’язки в судах Харківської області та Мінюсті, користуючись при цьому підтримкою одіозних політиків.
За словами юриста ТОВ «Фермер-Агро» Ірини Соколик, в серпні 2017 року було засновані сільськогосподарські підприємства: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фермер-Агро». З вересня 2017 року ТОВ «Фермер-Агро» були укладені договори оренди землі з власниками земельних ділянок.

Договори оренди вказаних земельних ділянок були укладені в письмовій формі, та відповідно до них було зареєстровано права оренди; договори оренди є чинними, ніким не оспорені, не скасовані, судами недійними не визнавались.

На підставі вказаних договорів оренди, розпочинаючи з осені 2017 року державними реєстраторами речових прав проводилась державна реєстрація права оренди за ТОВ «ФЕРМЕР-АГРО».

Попереднім орендарем цих земельних ділянок було СП.

Навесні 2017 року між громадянами-власниками землі та СП було укладено  додаткові угоди про дострокове розірвання договорів оренди землі, на підставі яких було проведено державну реєстрацію припинення права оренди.  Вказані угоди про розірвання договорів оренди на сьогоднішній день також ніким не скасовані, не дійсними не визнані.

Розпочинаючи з осені 2017 року ТОВ «ФЕРМЕР-АГРО» відкрито та прозоро веде господарську діяльність з використання вище переліченої  площі орендованих у пайщиків земель на території Картамиської сільської ради  для вирощування сільськогосподарських культур, що відображається у бухгалтерській, податковій та статистичній звітності підприємств.

Навесні 2018 року ТОВ «Фермер-Агро» було здійснено комплекс сільськогосподарських робіт та проведено посів сільськогосподарських культур: ячменю, гороху, соняшнику, що було відображено у відповідній статистичній та бухгалтерській звітності підприємств.

18 травня 2018 року Обора Андрій Миколайович придбав корпоративні права Товариства з обмеженою відповідальністю «Фермер-Агро».

Питання договорів оренди землі та реєстрації права оренди була вивчена, та надана оцінка, вони відповідали вимогам законодавства.

З проведенням сільськогосподарської діяльності ТОВ «ФЕРМЕР-АГРО» було також обізнане і керівництво підприємства СП, яке фактично не використовувало зазначені земельні ділянки під врожай 2018-2019 року у зв’язку з припиненням права оренди на ці землі.

Також, до 10 вересня 2018 року ТОВ «ФЕРМЕР-АГРО» на земельних ділянках площею 861 га були здійснені посіви озимої пшениці під врожай 2019 року.

В липні 2018 року директор  СП, звернулася  зі скаргою до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України.

Під час розгляду скарги директора СП до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України з аналогічною скаргою звернувся засновник СП.

«06 вересня 2018 року директор СП відмовилася від своєї скарги.

Всупереч вимогам Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, якими у своїй діяльності керується Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав, було продовжено розгляд скарги засновника та незважаючи на наші обґрунтовані доводи та заперечення, в порушення вимог Закону, було прийнято Висновок за результатами розгляду його скарги засновника СП», - пояснює юрист.

За словами І.Соколик, на підставі висновку Комісії, 14 вересня 2018 року було прийнято Наказ Міністерства юстиції № 2965/5 «Про скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень».

Комісією не було прийнято до уваги відсутність порушень проведення реєстрації з боку державних реєстраторів, також пропущення скаржником строків на звернення із відповідною скаргою, наявність судових проваджень з цього ж питання.

Крім того, на засіданні комісії оперативного штабу ХОДА 25 вересня 2018 року ТОВ «ФЕРМЕР-АГРО» було рекомендовано звернутися до суду з питання поновлення своїх порушених права, що і було зроблено.

З метою недопущення порушення законних прав ТОВ «ФЕРМЕР-АГРО» звернулося до Господарського суду Харківської області із відповідним позовом.

За словами адвоката ГО "Бізнес Варта" Андрія Находи, «проблема, яка виникла навколо власності та прав оренди ТОВ "Фермер Агро" сталася при судових заборонах на певні реєстраційні дії. Представники СП давили на те, що попередній директор, який розірвав угоди, не мав на це повноважень і що не всі матеріали є в реєстраційних справах. Статутом було не передбачено якихось обмежень щодо розірвання договорів оренди, документи також були».

«СП, при цьому, пропустив строк подачі скарги до Мінюсту, який становить 67 днів з дня отримання інформації про порушення права. На нашу думку, Мінюст приймає скаргу про порушення прав земельних ділянок не від орендаря земельних ділянок – СП, а від його засновника. Треба розділяти права засновника і права товариства. Окрім того, є ухвала суду 18 листопада 2011 року про заборону будь-яких реєстраційних дій якраз по цих ділянкам, яким Мінюст скасував реєстрацію. При наявній ухвалі відбулась перереєстрація земельних ділянок», пояснив А.Находа.

При цьому, в ВДВС Харківщини всім зрозуміло, хто власник врожаю, хто його сіяв і хто його має зібрати! Адвокати "Фермер-Агро" та "Щедрі лани Слобожанщини" розповідають, що у своїх цілях керівництво СП використовує корупційні зв’язки в судах Харківської області, Службі безпеки України в Харківській області та Мінюсті. Велику кількість кримінальних проваджень щодо цих підприємств, можна розглядати, як переслідування, залякування та тиск на власників і керівників товариств.

Минулого тижня по цій справі в інтерв’ю 112 каналу суддя Господарського суду харківської області Олексій Присяжнюк заявив: «На мене чинився тиск, як на суддю, як на громадянина, як на батька».

Способи боротьби з рейдерською атакою

Ситуація яка виникла за участі пайовиків, СП, ТОВ «Фермер-Агро» є розповсюдженим явищем. При чому, кожна ситуація має свій характер та передбачити конкретний план дій є майже неможливим, тому на сьогоднішній день є лише одна дієва порада - це збір врожаю разом з супроводом правничої допомоги, що охоплює моніторинг сторонньої зацікавленості, перевірка усіх документів на слабкі місця щодо можливих рейдерських атак, готовність на можливі ситуації та й здійснення відповідного оперативного реагування.

Як пояснює юрист Адвокатського об’єднання "ДОКС" Кацова Альона, дієвим механізмом захисту прав власника врожаю є супровід спеціалізованих охоронних компаній, встановлення системи безпеки з використанням відеонагляду. Самостійно можно проводити дії щодо стану підприємства та щодо знаходження договору оренди (емфітевзису) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на наступних допоміжних ресурсах:

стан судових справ: http://www.reyestr.court.gov.ua;

стан підприємства, можливих внесень змін  https://opendatabot.com;

знаходження договору оренди (емфітевзису) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно https://igov.org.ua/service/1386/general

У разі, якщо атака вже сталася, в першу чергу необхідно залучити до проблеми широку громадськість і засоби масової інформації.

«Не менш важливий аспект - заручитися підтримкою громадських організацій, звичайно ж, негайно звернутися в компетентні органи з письмовою заявою про рейдерське захоплення», - зазначила А. Кацова.

«Суть українського рейдерства в тому, що за нібито правомірними діями, підробними документами, ухвалами приховується банальна крадіжка врожаю. Тому можу сказати, що метод захисту, це повноцінне введення свого земельного банку і його моніторинг, поновлення в реєстрі договорів, які були укладені до 1 січня 2013 року, внесення їх в діючий реєстр. Також в Статуті потрібно чітко прописати кадри, які причетні до документації, повноваження директора щодо права розривати/укладати договори оренди. Документи, які передаються реєстратору обов’язково потрібно копіювати та зберігати через те, що нечисті на руку реєстратори можуть видалити їх з електронної реєстраційної справи», - додає А. Находа.

Варто також зазначити, в усіх справах, пов'язаних із земельним рейдерством, землевласникам варто залучати пресу. Адже інколи тільки з висвітленням конфлікту достукатися до вищих керівників держави, які можуть втрутитися і вплинути на хід подій, не давши захопити законну власність. Да й самі рейдери вкрай не люблять поширення їх дій у ЗМІ. І, не забувайте, всі юридичні порушення з боку аграрія — це «запрошення» для рейдера.

PROMOTED