Закон і Бізнес


НПУ закликає Президента залучити нотаріальну спільноту до реформи нотаріату


07.11.2018 17:06
3556

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко звернувся до Президента України Петра Порошенка та Міністра юстиції України Павла Петренка з проханням долучити представників Нотаріальної палати України до робочої групи, яка готує зміни до законодавства про нотаріат.


Відповідні звернення розміщені на сайті НПУ, передає «Закон і Бізнес».

31 жовтня 2018 року під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу П.Порошенко висловився щодо якнайшвидшого внесення змін до чинної редакції Закону України «Про нотаріат» та інших законів, що регулюють нотаріальну діяльність.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про нотаріат» фахівці Нотаріальної палати України мають право брати участь у проведенні експертиз законопроектів з питань, пов’язаних із нотаріальною діяльністю.

Окрім того, необхідність участі представників нотаріальної спільноти у законодавчому процесі з питань нотаріату визначається укладеним 8 лютого 2018 року Меморандумом про співробітництво між Міністерством юстиції України та Нотаріальною палатою України.

«Ми закликаємо владу провести реформу нотаріату в Україні чесно та прозоро. До того ж, законопроект повинен відповідати європейським  стандартам. Тому в законотворчому процесі обов’язкова участь фахівців Міжнародного союзу латинського нотаріату, а також представників нотаріату та юстиції Литви, Естонії та Німеччини. Нам потрібно ухвалити  виважений документ, який, з одного боку, гарантує безспірність вчинення нотаріальних дій,  а з іншого – реально наблизить нас до міжнародних принципів проведення реформ у країні», – зазначив В.Марченко.